Patero užitečných tipů, jak platit na dovolené v zahraničí

Měnit hotovost nebo platit kartou? Je výhodné vybírat na dovolené peníze z bankomatu? Pokud se rozhodnete platit kartou, budete se opravdu pohybovat jen v místech, kde jí platit lze? Podle průzkumů většina Čechů stále dává přednost hotovosti, kterou si obstarávají již před odjezdem do zahraničí. Ideální je přitom kombinovat oba způsoby.

1. Placení v hotovosti

„Kdo se rozhodne hradit veškerou útratu na dovolené v hotovosti, měl by si nejen dobře spočítat, jaké bude mít výdaje během zahraničního pobytu, ale také by měl s dostatečným předstihem sledovat kurz dané měny, aby měnil peníze ve chvíli, kdy je to skutečně výhodné,“ upozorňuje výkonný ředitel Řízení segmentů Poštovní spořitelny Aleš Pospíšil. Výhodou hotovosti je, že máte dobrý přehled o tom, kolik peněz ještě máte a tím pádem máte dokonalou představu, co si (ne)můžete dovolit. Na druhou stranu s větším množstvím bankovek roste riziko jejich ztráty či odcizení. „Řešení krádeže pak jistě není právě to, čím by chtěl kdokoliv z nás na dovolené zabývat. Natož hledání někoho, kdo vám do ciziny nějaké peníze pošle, abyste se měli za co dostat domů,“ říká Aleš Pospíšil.

Rada navíc: Při cestování nemějte veškerou hotovost uloženou na jednom místě.

2. Placení kartou

Výhody placení kartou jsou nesporné. Odpadá sledování nejlepšího kurzu, protože při platbách v zahraničí získáváte výhodnější kurs z daného dne, než jaký je dostupný v běžných směnárnách. A podobně jako v Česku nejsou za platby u obchodníka účtovány poplatky a transakce je zdarma. Jsou ovšem situace, kdy se bez hotovosti neobejdete. V případě využití lékařské služby kdekoliv za hranicemi naší republiky je běžné, že za ošetření budete muset platit poplatek v hotovosti, kartu nebude možné použít. „V exotických zemích, ale i v odlehlejších místech jinak vyspělých zemí nezřídka najdete místa, kde obchodníci nejenže nemají platební terminály, ale nenarazíte tam ani na bankomat. Právě proto je dobré oba způsoby plateb kombinovat a nespoléhat se výhradně na jedinou,“ doplňuje Aleš Pospíšil.

Rada navíc: V žádném případě nikomu neříkejte svůj PIN, ani když vás vyzve recepční v hotelu nebo číšník v restauraci.

3. Výběr z bankomatu

Výběr peněz z bankomatu je obvykle zpoplatněn částkou nejčastěji od 50 do 100 korun. „V západním světě se vám jen zřídka stane, aby obchodníci neměli platební terminál, ale v méně rozvinutých zemích je to běžné. V takovém případě je nezbytné využít bankomat. Měli byste si však dopředu rozmyslet, kolik vyberete, abyste nemuseli další den vybírat znovu a neplatili zbytečně další poplatky,“ dodává Aleš Pospíšil. V souvislosti s výběrem cizí měny z bankomatu si banky nejčastěji účtují tři druhy poplatků – fixní poplatek, fixní poplatek plus procento z vybrané částky, procentní sazbu z vybrané částky. Před dovolenou si zjistěte, jaký druh poplatku vaše banka nabízí. Podle toho pak zvažte, zda se vám výběr vyšší sumy z bankomatu vyplatí. Pokud se vám stane, že bankomat nevydá bankovky nebo zadrží vaši kartu, neprodleně se spojte s bankou případně policií.

Rada navíc: Některé banky stanovují limity pro jednotlivé výběry z bankomatu. Můžete ho sice opakovat několikrát, ale bude vás to stát víc.

4. Ztráta platební karty

Při cestě do zahraničí by se v žádném případě nemělo zapomínat na cestovní pojištění a na pojištění k platební kartě. Kartu lze pojistit proti její ztrátě a krádeži. Pojištění má celosvětovou platnost a vztahuje se na neoprávněné použití platební karty v důsledku její ztráty. Jeho součástí je pojištění ztráty hotovosti, ztráty osobních dokladů nebo klíčů ztracených s platební kartou. V případě, že kartu na dovolené ztratíte nebo vám ji někdo odcizí, oznamte tuto událost okamžitě na telefonní linku vaší banky. Bankovní operátor vaši kartu ihned zablokuje.

Rada navíc: Pro minimalizaci škody zneužití platební karty si ještě před odjezdem na dovolenou nastavte optimální výši denního limitu provádění bankovních transakcí.

5. Lokální měna

Chystáte se například na dovolenou do Thajska a zjistili jste, že vaše banka nenabízí thajský baht? Nic se neděje. Klidně si s sebou na cesty přibalte platební nebo kreditní kartu. Můžete s nimi bez obav platit ve všech bankovních terminálech v zemi. „Platba je umožněna díky kurzu kartové asociace (např. MasterCard nebo VISA), která stanoví kurz pro tzv. prvotní převod cizí měny do eur nebo amerických dolarů,“ vysvětluje princip platby Aleš Pospíšil. Další převod měn již zajistí vaše banka. Proto i v rámci exotických zájezdů máte jistotu, že můžete zaplatit kartou.

Rada navíc: Pro jistotu si vyměňte i část hotovosti na celosvětově uznávanou měnu - euro nebo dolar. V cílové destinaci ji pak směníte na požadovanou domácí měnu. Existuje totiž mnoho situací, kdy kartou platit nelze – např. platba za lehátko nebo nákup zmrzliny na pláži.