Pět nejmagičtějších míst Provence

Město Arles

Město Arles Zdroj: E15 Libor Budinsky

Prosluněná Provence má tolik atrakcí, že je nepoznáte ani během měsíční dovolené. Slavná slunečnicová pole, které miloval van Gogh, starobylé kláštery, římské památky, divoké řeky a další přírodní unikáty. Přesto existuje několik míst, která při první cestě na jih Francie nesmíte v žádném případě minout.

Romantické Arles

Město ArlesMěsto Arles | E15 Libor Budinsky

Město antiky, umělců a romantických uliček je vlastně jakousi esencí celé Provence, právě zde se spojuje vše, co Provence proslavilo. Město založené v šestém století před Kristem je plné antických památek, můžete zde navštívit monumentální arénu pro 20 tisíc lidí, kde se stále konají slavné býčí zápasy (oproti Španělsku se zde býci nezabíjejí), antické divadlo, římské lázně či perfektně zachovalou římskou nekropoli Les Alyscamps. Významné jsou také památky středověké, třeba úchvatný klášter sv. Trofima s bohatě zdobenou křížovou chodbou z 12. století, která je považována za nejkrásnější v celé jižní Francii (pokud máte rádi historii, tak právě zde byl korunován Fridrich I. Barbarossa, známější spíše jako Rudovous). V Arles nějakou dobu žil jak van Gogh (i když jeho dům už nestojí) či Pablo Picasso, který dokonce městu věnoval svou sbírku umění, jež je tu vystavena. Za návštěvu stojí Muzeum křesťanského a pohanského umění, muzeum výtvarného umění Réattu či národopisné muzeum Arlaten, založené spisovatelem a nositelem Nobelovy ceny Frédérikem Mistralem.

Opatství plné levandulí

Opatství SénanqueOpatství Sénanque | profimedia.cz

Jedno z nejstarobylejších míst původní Provence je opatství Sénanque, ležící uprostřed krásného údolí. Patří k nejvýznamnějším cisterciáckým památkám jižní Francie. Klášterní komplex, který byl založen v polovině 12. století, dnes přitahuje především svou fotogenickou tváří – nikdo neopomene ulovit svým fotoaparátem rozložitý románský chrám stojící za políčkem kvetoucích levandulí. Ale fotogenické je tady skoro všechno. Provence je kulturní krajinou již po tisíce let. Zdejší úrodné svahy s olivovými háji a vinicemi osázeli v osmém století před Kristem Řekové, milovali je divocí Galové i Římané, kteří zde vystavěli silnice, mosty, akvadukty a první velká města. Na antické artefakty narazíte na každém kroku – třeba když vás obyčejná asfaltka dovede na dosud funkční římský most, klenoucí se přes divokou strž nebo když se jen tak u cesty objeví nádherný vítězný oblouk. Oblíbeným cílem turistů je také obec Lacoste, nad níž stojí zbytky středověkého hradu. Není to však hrad jen tak ledajaký, neboť právě zde žil slavný šlechtic markýz de Sade.

Antický krasavec Pont du Gard

Antický most Pont du GardAntický most Pont du Gard | E15 Libor Budinsky

Starobylý Pont du Gard musí navštívit každý milovník historie a stavebních památek, neboť jde o jeden z největších klenotů antického stavitelství. Zázračně zachovaný zbytek slavného nîmeského akvaduktu je 49 metrů vysoký, 274 metrů dlouhý a na jeho výstavbu bylo zapotřebí 50 tisíc tun kamene. Rok co rok přitahuje miliony turistů a je po Eiffelově věži a zámku ve Versailles třetí nejnavštěvovanější památkou Francie. A samozřejmě pro svůj historický význam je také zapsán na seznam světového dědictví UNESCO. Pont du Gard nabízí spoustu zážitků, a to zdarma, protože se zde neplatí žádné vstupné. Takže po antickém mostě se můžete svobodně procházet, ale také se pod ním můžete vykoupat v říčce Gard (tedy kousek před a kousek za mostem, pod samotný most by se plavat nemělo, ale mnoho turistů tento zákaz nerespektuje). A když vydržíte do večera, čeká na vás velkolepá podívaná, neboť krásně nasvícený most hraje mnoha barvami. Ideální je posadit se v některé z místních hospůdek, objednat si láhev vychlazeného růžového vína a pak už se oddávat rozmarné hře barev.

Přístav bez moře

Přístav Aigues MortesPřístav Aigues Mortes | E15 Libor Budinsky

Nejkurióznější místo v Provence najdete na západ od národního parku Camargue. Jde o obrovský opevněný přístav se jménem Aigues Mortes, což lze přeložit jako Mrtvé vody. Přístav založil král Ludvík ve 13. století jako místo, odkud se bude vyjíždět na křížové výpravy do Svaté země. Jenže o 200 let později moře ustoupilo o nějakých deset kilometrů a přístav se ocitl na souši. Léto co léto si v Aigues Mortes dává „dostaveníčko“ spousta umělců, kteří se účastní prestižních středověkých uměleckých her, za kterými jezdí desetitisíce turistů. Ale můžete přijet kdykoli – stačí se ubytovat v nějakém romantickém hotýlku, zajít si na krásnou večeři a užívat si tajemné atmosféry města, jehož osud je tak překvapivý a nezvyklý.

Papežský Avignon

Proslulý most v AvignonuProslulý most v Avignonu | E15 Libor Budinsky

Výstavní papežské město je jedním z největších klenotů Provence. Avignon má velmi dlouhou historii, neboť byl založen již v pátém století před Kristem, ale jeho největší sláva nastala až ve středověku, kdy se na dlouhé století stal sídlem papežů. V té době také výrazně vzrostla moc a bohatství města, které zůstalo v majetku Vatikánu až do Velké francouzské revoluce, po níž bylo opět navráceno Francii. Ve městě najdete spoustu středověkých památek, především Papežský palác, který na první pohled připomíná katedrálu, ale také řadu zajímavých muzeí a galerií, které stojí na návštěvu. A nesmíme zapomenout ani na skvělé romantické kavárničky či gurmánské restaurace, kterých je v centru několik desítek. Dalším cílem turistů je proslulý Avignonský most z 12. století, který ovšem nevydržel jednu z četných záplav a zůstala z něj pouze polovina – tudíž most paradoxně končí v polovině řeky.

Co ochutnat Provensálská kuchyně je stejně slavná jako celá tato prosluněná země. Delikates je opravdu mnoho, od výtečných paštik a kozích sýrů až po býčka na víně či králíka na bylinkách. Ochutnejte také speciální provensálskou pizzu s cibulí a ančovičkami a samozřejmě slavné růžové víno, které se tu pije skoro jako limonáda.

Co vyzkoušet Projeďte se Provence na koni – zvláště v národním parku Camargue jde o nezapomenutelný zážitek. Anebo si kupte cyklistický zájezd a prozkoumejte všechna provensálská zákoutí na kole (nabídku zájezdů najdete na francienakole. cz).

Co si přivézt Mezi nejčastější suvenýry patří levandulové mýdlo (a další přírodní kosmetika) či levandulový med. Pokud máte hodně místa v kufru auta, můžete si přivézt slavná papežská vína z obce Châteauneuf-du-Pape, která leží jen kousek od Avignonu.

Autor je publicista