Phnompenh: Ze školy hrůzy je dnes muzeum

Obávaná věznice S-21 z doby Rudých Khmérů

Obávaná věznice S-21 z doby Rudých Khmérů Zdroj: Profimedia.cz

Obávaná věznice S-21 z doby Rudých Khmérů
Obávaná věznice S-21 z doby Rudých Khmérů
Obávaná věznice S-21 z doby Rudých Khmérů
Obávaná věznice S-21 z doby Rudých Khmérů
Obávaná věznice S-21 z doby Rudých Khmérů
6
Fotogalerie

V centru kambodžské metropole Phnompenh stojí relativně nenápadná, šedá budova. Za vlády Rudých Khmerů zde byla nechvalně proslulá věznice S-21. Budova přitom bývala původně školou a šéf věznice odpovědný za vraždy tisíců lidí začínal jako učitel.

Na území Kambodži existovalo nejméně 150 míst, kde byli během vlády ultralevicových Rudých Khmerů zabíjeni skuteční nebo domnělí odpůrci režimu.

Nejznámějším z nich se ale stala obávaná věznice S-21 stojící přímo v hlavním městě Phnompenhu. Ihned po pádu režimu byla přeměněna na muzeum genocidy. To má smysl navštívit, pokud cestovatel přistoupí k expozici s náležitou pietou a vezme ji jako varovné memento.

Krvavá etapa

Rudí Khmerové pod vedením Pol Pota rozpoutali v sedmdesátých letech v Kambodži občanskou válku, v roce 1975 dobyli Phnompenh a převzali moc. Následující roky byly nejtemnější kapitolou kambodžských dějin. Teror Rudých Khmerů stál život přes 1,7 milionu lidí, bezmála čtvrtinu tehdejší populace Kambodži.

Nešlo jen o vraždění odpůrců režimu. Katastrofální hospodářské experimenty a nucené vysídlení městského obyvatelstva do pracovních táborů na venkov způsobily kolaps ekonomiky a hladomor. Rudí Khmerové začali ohrožovat i sousední Vietnam, takže je nakonec v roce 1979 svrhla až invaze vietnamské armády.

Odstraněná mapa

Mezi místy, kde se pak začaly vynořovat důkazy o genocidě bezprecedentního rozsahu, se zařadilo právě vězení S-21, které bylo proměněno na muzeum už v roce 1980. V průběhu genocidy sem bylo zavlečeno odhadem na 17 tisíc vězňů, přičemž přežilo zřejmě jen zhruba deset lidí. Muzeum ukazuje cely i místnosti, kde byli vězňové mučeni.
Na zdech jsou umístěny stovky snímků obětí pořízené fotografem Nhem Enem, který byl k Rudým Khmerům naverbován ještě jako dítě a ve věznici byl zodpovědný za dokumentaci.

Nejkontroverznější položkou muzea byla několikametrová mapa Kambodži, kterou věznitelé vytvořili z lebek a kostí svých obětí. Přestože tato mapa byla dlouho v muzeu veřejně vystavena, na přání pozůstalých byla v roce 2002 nakonec odstraněna a ostatky obětí za motliteb buddhistických mnichů uloženy k důstojnému odpočinku.

Skvělý matematik skončil jako katan

Mrazivou ironií je, že budova sloužila před nástupem Rudých Khmerů jako střední škola. Je to znát i na jejím vzhledu. Třídy ale byly později přeměněny na přeplněné cely.

V nevelké budově se tísnilo někdy až 1500 vězňů najednou. Také šéf věznice, Kang Kek Ieu přezdívaný Duch, působil v minulosti ve školství. Jakožto vynikající matematik totiž začínal jako učitel svého oblíbeného předmětu na lyceu ve městě Skuon. Brzy se ale politicky radikalizoval a přidal se k maoistům.

Jako oddaný fanatik byl nakonec pověřen vedením zmíněné centrální věznice nazývané též Tuol Sleng. Zde nejprve řídil likvidaci intelektuálů, buddhistů a politických oponentů Pol Pota, později v podstatě kohokoli, kdo se připletl pod kola vražedné mašinérie.

Kang Kek Ieu byl nakonec ze tří stovek Rudých Khmerů, kteří se starali o chod věznice, jediným potrestaným. Zvláštní tribunál ho odsoudil za vraždy a zločiny proti lidskosti a dnes si odpykává trest doživotního vězení.

Dětští hlídači

Že nebyl nikdo jiný za vraždy spáchané v S-21 odsouzen, to není jen otázka vypátrání nebo usvědčení viníků. Velká část dozorců totiž byla v době genocidy nezletilá. Podle portálu Killing Fields Museum of Cambodia tvořili většinu personálu věznice mladí venkované ve věku 15 až 19 let.

Rudí Khmerové měli stejnou taktiku, jako užívá mnoho zločinných hnutí dodnes. Verbovali do svých řad děti, kterým bylo snazší vymýt mozek. Vězení S-21 se tudíž stalo dějištěm apokalyptické noční můry, kdy zfanatizovaná mladá generace likviduje v bývalé škole pokolení svých otců.

Šedivá budova v Phnompenhu se tak dnes zařadila vedle památníků v Osvětimi nebo v Terezíně k nejtemnějším mementům dějin dvacátého století.

 


 

Ve věznici točil Milan Kňažko

V budově bývalého vězení S-21 byla natočena v roce 1987 i část na svou dobu poměrně neobvyklého československého filmu Devět kruhů pekla. Snímek, jehož hlavní roli ztvárnil slovenský herec Milan Kňažko, zachycuje atmosféru polpotovské diktatury. Jde v podstatě o jakousi československou obdobu slavného britského filmu Vražedná pole. Výhodou československých filmařů bylo, že jim kambodžské úřady jakožto štábu ze spřátelené země zajistily koprodukční podporu i přístup do centrální věznice a na další reálná místa, která byla dějištěm genocidy. V autentických záběrech těchto lokalit spočívá největší hodnota filmu.