Pivovarem roku se stal humpolecký Rodinný pivovar Bernard

Pivovar Bernard

Pivovar Bernard

Pivovarem roku 2011 se v anketě Sdružení přátel piva stal humpolecký Rodinný pivovar Bernard. Sládkem roku je Ivan Chramostil z pivovaru U Fleků. Pivovar Bernard uspěl i v kategorii nealkoholických piv. Ceny dnes Sdružení přátel piva vyhlásilo v jihlavském pivovaru. Podle předsedy sdružení Tomáše Erlicha je anketa jedinou spotřebitelskou pivní soutěží v Česku.

„Členové sdružení letos hlasovali pro rekordní počet 298 různých značek,“ řekl Erlich ČTK. Počet hodnocených piv se zvyšuje pravidelně několik let za sebou. Podle Erlicha to svědčí o stále větší rozmanitosti na českém pivním trhu. „Je to zejména zásluha nabídky piv z minipivovarů, jejich počet každoročně roste,“ dodal.

Nejlepším desetistupňovým mokem se podle milovníků piva stala Krušovická desítka. Ve stále se zvyšující konkurenci jedenáctistupňových piv zvítězil Jihlavský Ježek. „V anonymní degustaci zvítězil na body ze všech kategorií nejvýrazněji proti svým konkurentům,“ podotkl Erlich. Dvanáctkou roku se stal Svijanský Rytíř.

Speciálem roku je čtrnáctistupňová Prácheňská Perla, mezi polotmavými pivy uspěl třináctistupňový Primátor Polotmavý, v kategorii svrchně kvašených piv uspělo stejně jako loni Matuška Pšeničné pivo. Nealkoholickým pivem roku se stal Bernard s čistou hlavou Jantar. Humpolecký pivovar se stal se speciálním třináctistupňovým černým pivem i vítězem kategorie tmavých piv. Minipivovarem roku byl vyhlášen Klášterní pivovar Strahov.

Anketa Sdružení přátel piva je pořádána každoročně od roku 1990. V její nominační části letos hlasovalo téměř 40 procent z přibližně 1200 členů sdružení. V druhé části hodnocení posuzuje piva omezený počet degustátorů. Komise určuje pořadí na prvních třech místech v hlavních kategoriích. Posouzení se odehrává formou anonymní degustace. Na ni dohlížejí nezávislí pivovarští odborníci, kteří o degustaci vystavují veřejný protokol.