Poctivci prohráli 1:6

Týdeník Sedmička otestoval obyvatele Boleslavi. Redakce úmyslně „ztratila” sedm peněženek.

Sedm frekventovaných míst ve městě. Sedm ztracených peněženek. Úspěch v návratnosti jedna sedmina. Peněženky redaktoři naplnili drobnými mincemi, stravenkami, neplatnými kartami, fotografiemi, slevovými kupony či jízdenkami na metro a autobus. Nechyběl lístek s kontaktní adresou a telefonním číslem. Na výsledek čekali týden.
První peněženka ležela před úřadem práce. Když redakce po týdnu na informacích úřadu zjišťovala, zdali se černohnědá peněženka nenašla, odpověď byla negativní. „Počet nalezených věcí u nás není velký. Uchazeči v čekárně občas zapomenou drobnosti. V takovém případě dáme zprávu o nálezu na vývěsku. Většinou se pro ně dotyčný vrátí do několika hodin. Pokud jde o doklady, odevzdáme je na městskou policii,“ řekl Lubomír Kiš z úřadu práce.
Dalším vytipovaným místem byla hlavní pošta na Komenského náměstí. V budově, v níž se denně vystřídají stovky lidí, se našel poctivec. Nálezce peněženku na poště sebral a odnesl ji na služebnu městské policie. Ta redakci obratem informovala. Strážník redakci řekl, že peněženku přinesl muž ze Slovenska. Uvnitř nic nechybělo. Tento případ byl jediný s dobrým koncem.
Park Na Výstavišti. Centrum města, kudy denně projdou davy lidí. Nejen kvůli dvěma školám, které leží v jeho blízkosti, ale také kvůli přilehlé třídě Václava Klementa. Park slouží i jako spojka mezi hlavní třídou a Palackého ulicí.
Tyrkysová peněženka zůstala ležet na lavičce. Jak skončila, se redakce nedozvěděla. Městskou policii v tomto případě nikdo nekontaktoval.

Ztracené hole i čepice

Nemocniční tunel, který spojuje dvě výše jmenované boleslavské ulice, byl další zastávkou redaktorů. Tam nechali další peněženku. Portmonka má zřejmě nového majitele. Nikdo ji totiž nevrátil.
„Bohužel nám nikdo žádnou peněženku nepředal. Lidé nám nosí hlavně karty zdravotních pojišťoven a občanské průkazy. Když někdo přinese peněženku a je v ní kontakt, majitele nějak seženeme. Pokud neuspějeme, předáme nález městské policii. Někdy se stane, že peněženku přinese důchodkyně, která ji našla někde zastrčenou. Ale byla naschvál schovaná a už vybraná,“ řekla recepční z Klaudiánovy nemocnice Milena Rakušanová. Lidem, kteří se ptají po ztracených věcech, radí, aby s sebou nenosili hodně peněz a oddělovali je od dokladů. Zároveň prozradila, že lidé nacházejí kuriozní věci. Třeba hole či dětské čepice.
Peněženku, kterou redakce nechala na hlavním vlakovém nádraží, také nikdo neodevzdal. „Na nádraží moc ztracených věcí nemáme. Většinou je lidé přinesou z vlaku. V tom případě zjistíme, o jaký vlak šlo, a předáme ji strojvedoucímu. Ten ji odveze na konečnou stanici,“ řekla pokladní z nádraží. Podobnou zkušenost má Pavlína Kulasová z Mladé Boleslavi. „Cestou do školy jsem někde vytratila peněženku i s doklady. Hlavně kvůli nim jsem se ji pokoušela najít. Děsila mě představa, že budu muset na dopravní inspektorát, na magistrát, do menzy a na studijní. Za vše zaplatím a ještě budu na nové doklady čekat. Po peněžence jsem usilovně pátrala a nakonec ji našla. Ze zastávky, kde mi vypadla, ji odvezli na konečnou. Tak jsem si pro ni dojela a byla jsem šťastná, že v ní nic nechybělo,“ vyprávěla Kulasová.
Testu Sedmičky neunikla ani dvě často navštěvovaná obchodní centra. Bondy a Olympia. Také odtamtud odešli redaktoři s prázdnou. „Vaši peněženku nemáme, ale občas se stane, že nám lidé něco přinesou. Z velké části to jsou průkazy na autobus nebo občanky. Ve výjimečných případech klíče a peněženky. Pokud najdeme kontakt, majitele seženeme. Pokud ne, předáme je městské policii,“ řekl pracovník tamního operačního střediska Aleš Maruška.
V Olympia centru nálezy opatruje bezpečnostní agentura. Má je ve speciální schránce. „Jsou tam klíčky od aut, mobily či doklady,“ uvedla Jana Novosadová, pracovnice informací.

Městská policie a ztracené věci

- městská policie k letošnímu 31. srpnu evidovala 224 nálezů
- nejčastěji šlo o osobní doklady, peněženky, mobilní telefony či registrační značky aut
- nejvyšší částkou, která byla na služebnu městské policie v posledním roce odevzdaná, bylo 20 tisíc korun
- při ztrátě dokladů je nutné neprodleně ztrátu nahlásit a zajistit si náhradní doklad, aby ho nikdo nezneužil
- pokud si nálezce cizí věc ponechá, hrozí mu postih. U předmětů nad pět tisíc jde o trestný čin