Pokémon Go je dostupná v Česku. Kvůli rozšíření do dalších zemí servery kolabují

Mobilní hra Pokémon GO

Mobilní hra Pokémon GO Zdroj: Stepan Bruner, E15

Herní fenomén zvaný Pokémon Go už je oficiálně dostupný i v Česku. Zde už sice nemalou herní základnu získal, ale instalaci bylo nutné provádět oklikou přes instalační balíčky stažené mimo oficiální obchody s aplikacemi.

To také nahrávalo šíření škodlivého softwaru. Teď už si může u nás Pokémony stáhnout bezpečně každý, a to buď z českého Google Play nebo Apple App Storu.

Kromě Česka se hra oficiálně rozšířila do dalších evropských zemí. Příliv nových hráčů se ovšem projevil v přetížení herních serverů, které nápor občas prostě nezvládají a hráči si stěžují na výpadky.

Nová hra Pokémon GO funguje na principu rozšířené reality, kterou hráč objevuje pomocí fotoaparátu ve svém mobilním telefonu. Ten mu ve skutečném prostředí zobrazuje virtuální postavičky, předměty a záchytné body. Hráč se tedy pohybuje po reálném světě, ne pouze na obrazovce mobilního zařízení.

Hra trhy ovlivnila i přesto, že je pro hráče dostupná zdarma. Zisk tvoří placeným obsahem, který pr hraní není nutný. Usnadní však uživatelům hraní a mohou díky němu ve hře dosáhnout lepších výsledků. Podle společnosti MUFG Securities však není zisk nové aplikace zatím zaručený. Aby se vliv nové hry promítnul i do tržních výsledků Nintenda, musela by mít hra denní obrat čtyři až pět milionu dolarů (až 125 milionu korun). Pro aplikaci to znamená, že by se musela dlouhodobě držet mezi nejpopulárnějšími aplikacemi, které podobných čísel dosahují.

Článek vyšel na webu Živě.cz