Policie má nejvýkonnější auta v historii. Podívejte se, v čem jezdila dosud

Historické policejní vozy

Historické policejní vozy Zdroj: Autorevue.cz

Historické policejní vozy
Historické policejní vozy
Historické policejní vozy
Historické policejní vozy
Historické policejní vozy
14
Fotogalerie

Ve službách komunistické Veřejné bezpečnosti a následně republikové policie jezdily dosud především vozy vyrobené v tuzemsku, případně ve spřátelených socialistických zemích.

Hlavně jako doprovod státních prezidentských a vládních návštěv bude sloužit flotila deseti vozů Audi S6, které si pořídila Ochranná služba Policie České republiky.

Za nejvýkonnější auta, která kdy s policejní kamufláží u nás jezdila, zaplatila celkem 21 770 230 Kč.

Pod kapotou každého z těchto vozů pracuje zážehový čtyřlitrový vidlicový osmiválec se zdvihovým objemem válců 3 993 cm3.  Maximální výkon činí 330 kW (450 koní). Točivý moment až 550 Nm je na všechna čtyři kola přenášený prostřednictvím sedmistupňové převodovky S tronic.

Auto má v sériové verzi omezenu maximální rychlost na 250 kilometrů v hodině, zrychlení z nuly na stovku nastává po uplynuté 4,4 sekundy.

V kombinovaném režimu potřebuje auto na ujetí stovky kilometrů 9,4 litru, spotřeba ve městě dosahuje 13,3 a mimo město jen 7 litrů. Nad rámec běžné výbavy je v interiéru těchto vozů instalována kamera a spojovací technika, nechybí samozřejmě výstražná světla.

Auta nahradí již letitá vozidla Audi A6 3,2 quattro, která se jen letos účastnila 240 různých akcí. Tyto vozy, které jsou ještě v původních barvách Policie ČR teď začne využívat dopravní police pro dohled v silničním provozu.

Na to, v jakých automobilech jezdili tuzemští strážci zákona od skončení druhé světové války do dnešních dnů, se můžete podívat v naší fotogalerii.