Politologové „učili“ makedonského prezidenta

Před deštěm – makedonský film o válce v bývalé Jugoslávii. To je teď spojnice mezi Plzní a makedonskou politickou elitou.

Tento slavný snímek dostal od současného makedonského prezidenta Gjorgje Ivanova Přemek Rosůlek – jeden z učitelů na katedře politologie Západočeské univerzity v Plzni.

„Je to výborný, moc sympatický a na svoji funkci docela mladý člověk,“ popisuje současného prvního muže Makedonie Rosůlek. Proč ale obdarovává plzeňské učitele? Odpověď je jednoduchá. Během tohoto roku se z nich stali kolegové na Univerzitě Cyrila a Metoděje v makedonské Skopji. Katedra politologie z Plzně je jejím partnerem v projektu tvorby magisterského studia evropských studií a politického marketingu. Jeho cílem je vychovat odborníky, kteří Makedonii pomohou vstoupit do EU.

Gjorgje Ivanov tu před zvolením působil jako proděkan. Jednou z podmínek pro zisk peněz z evropských fondů bylo, aby na projekt „dohlédla“ univerzita ze země, která je členem Unie. „Kromě plzeňské politologie je do projektu zapojena i univerzita z rakouského Štýrského Hradce a experti z odborných pracovišť v Berlíně a Amsterodamu,“ vysvětluje Magda Leichtová z katedry politologie v Plzni, která žádost sestavila a je za českou stranu koordinátorkou projektu. „Jezdili jsme do Skopje radit, zda a z čeho připravit přijímačky, jaké předměty otevřít a odsouhlasili jsme návrhy sylabů. Naši vyučující tu i několik kurzů odučili,“ vyjmenovává Leichtová. V září projekt končí.