Pražské byty jsou nejdražší ve střední Evropě

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Petr Topic

Ceny nových bytů v Praze jsou srovnatelné s Berlínem, a jsou tak nejvyšší ve střední Evropě. Tuzemské hlavní město je zároveň jedním z mála evropských měst, kde ceny nového bydlení překračují průměr dané země více než dvojnásobně. Vyplývá to z výsledků studie společnosti Deloitte.

Za metr čtvereční nového bytu v české metropoli se loni podle Deloitte platilo v průměru 2500 eur, tedy asi 64 tisíc korun. Nejdražší ze zkoumaných měst byla v roce 2011 Paříž, srovnatelná plocha nového bytu tam stála průměrných 8000 eur (zhruba 204 tisíc korun). Nejlevněji bylo naopak v Budapešti, kde stál minulý rok metr čtvereční bytu 940 eur (přibližně 24 tisíc korun).

Na pořízení bytu vydělává Čech s průměrným příjmem obdobně dlouho jako ve Velké Británii nebo Nizozemsku, potřebuje k němu asi sedm hrubých ročních platů. V Dánsku na koupi bydlení stačí lidem 2,4násobek průměrného ročního hrubého příjmu, ve Francii je již nutné disponovat 9,1násobkem. Společnost Deloitte zkoumala ceny bydlení v letech 2010 a 2011 ve 12 zemích Evropy.