Pražské radnice chtějí změnit územní plán

Pražské radnice chtějí změnit současný územní plán například kvůli výstavbě garáží a sběrného dvora, plánují také přeměnu průmyslových areálů ve Vysočanech a Ruzyni na převážně obytné čtvrti. Otevřít by se mohl i plán na nové využití Strahova. Z těchto podnětů, které radnice poslaly na pražský magistrát, nyní hlavní město vybere asi 40 nejdůležitějších. Budou zařazeny do čtvrté vlny celoměstsky významných změn územního plánu.

Nový územní plán podle současného vedení města nebude hotov dříve než v roce 2014, minulé vedení ho přitom slibovalo o několik let dříve. Náměstek primátora Josef Nosek (ODS) proto oslovil starosty všech 57 městských částí, aby shromáždili své podněty, které chtějí řešit ještě před schválením nového územního plánu. Konečný termín vypršel na začátku srpna. Například šestá městská část odeslala podle mluvčího Martina Šalka deset podnětů. Mezi nimi je například záměr změnit využití strahovského areálu. Radnice chce, aby se zmenšil rozsah velkého rozvojového území tak, aby bylo ponecháno pouze na ploše vysokoškolských kolejí a velkého strahovského stadionu. Sousední stadiony Přátelství a Evžena Rošického chce Praha 6 ponechat pro vrcholový sport. Přeměnit by se mohlo také využití vojenského a skladového areálu v Ruzyni. Na tuto plochu si Praha 6 před časem nechala zpracovat architektonickou studii, podle které by v místě mohla vyrůst obytná čtvrť pro zhruba 15 tisíc lidí. Další záměr Prahy 6 má scelit území v parku Hanspaulka tak, aby se tam nemohlo stavět. Současný územní plán to totiž umožňuje. Radnice by také chtěla v oblasti usedlosti Šatovka vyhradit území, které by mohlo v budoucnu sloužit zdravotnickému zařízení, například léčebně dlouhodobě nemocných.

Praha 9 navrhuje změnu, která se týká průmyslových areálů při Poděbradské ulici, například bývalé Tesly Hloubětín nebo firmy na výrobu barev Tebas. „Výše navržené území je území tzv. brownfieldů, kde v současné době byla již vymístěna veškerá průmyslová výroba. Území je navrženo jako transformační oblast k celkové přestavbě,“ napsal Marek Doležal (TOP 09), radní pro územní rozvoj a výstavbu. Podle něj vysočanská radnice do podnětů poslala také změnu na obytné území v severozápadní části Hrdlořez a záměr, který využije území po bývalé vodárně v Litoměřické ulici na Proseku. Praha 12 zase hlavnímu městu odeslala návrh, který by měl umožnit zavedení elektřiny k několika osamoceným domům severně od Cholupic. „Dosavadní územní plán totiž neumožňuje položení elektrického vedení, jež by těchto několik osamocených obydlí napojilo na stávající elektrickou síť,“ uvedl mluvčí modřanské radnice Jan Decker. Návrh byl podle mluvčího předložen už do konceptu nového územního plánu. Protože jeho schválení ale bude ještě trvat, žádá radnice o zařazení podnětu do celoměstsky významných změn. Řepy požádaly hlavní město o dvě změny. Umožnit by měly vybudování malého sběrného dvora a hromadných garáží. „Důvodem žádosti je nedostatek parkovacích stání a vytvoření nových veřejných prostranství chráněných územním plánem v lokalitě sídliště Řepy,“ sdělil Jiří Šlechta z odboru územního rozvoje a investic Prahy 17 - Řepy. Praha 2, 7 a 8 žádné podněty neposlaly. Hlavní město už projednává tři balíky celoměstsky významných změn. Týkají se mimo jiné přestavby tří pražských nádraží, důležitých dopravních staveb včetně pražského metra, ale také třeba nového využití ostrova Štvanice.