Pro koho je raw, paleo nebo bezlepková strava? Odborníci na výživu boří mýty

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

David Kolář
David Kolář
3
Fotogalerie

Dva odborníci na výživu, pět módních trendů zdravé výživy. Proč je podle Margit Slimákové raw strava při dlouhodobém užívání riziková a komu by doporučila zkusit bezlepkovou dietu? Podle čeho si podle Davida Koláře z Centra Petra Havlíčka máme vybírat pečivo? A je hnědý cukr nebo javorový cukr lepší pro zdraví než cukr bílý?

Dosavadní oficiální doporučení pro správnou zdravou výživu, známou potravinovou pyramidu, válcují různé módní stravovací trendy, které zaručeně zajistí více energie, krásnější postavu, lepší náladu, vyšší výkonnost  a pevnější zdraví.

Snad nejvíce se letos mluví o raw dietě, při které se jí jen syrová strava neupravená více než při 45 stupních Celsia, dieta směru paleo po vzoru pravěkých lidí, při které se nejedí obiloviny, cukry, ani mléčné výrobky, a zcela bezlepková dieta s vyloučením obilovin obsahujících lepek.

Podle známé odbornice na výživu, zakladatelky think-tanku Globopol Margit Slimákové větší posuny oficiálních doporučení pro zdravou výživu teprve přijdou. „Čím dál více z původních oficiálních odborných doporučení je zpochybňováno. Odborníci jsou znejistěni,“ tvrdí Slimáková.

„Po desítkách let nízkotučné hysterie a ignorace škodlivosti cukrů se ukázalo, že nejškodlivější z tuků jsou trans tuky, které ze všeho nejvíce byly v roky doporučovaných margarínech. Cholesterol, kvůli kterému jsme měli omezovat máslo a vejce, je už konečně rehabilitován a na veřejnost vycházejí fakta o zmanipulovaných studiích vyvracejících škodlivost cukru – sacharidů na kterých desítky let stojí naše státní výživová doporučení s obilovinami v základně své pyramidy,“ vypočítává poradkyně.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!