Pro řidiče nové parkoviště, pro děti školka i hřiště

Letos se ve městě otevře nová školka, hřiště i cyklostezka. Beroun bude hostit i mistrovství světa.

Bohatý bude příští rok v Berouně nejen na kulturní a sportovní akce, ale i na výstavbu. Radním se podařilo získat z evropských fondů šestaosmdesát milionů korun na pět projektů. Přesto ale rok 2010 nezačne pro obyvatele Berouna pozitivně.

Voda bude dražší

Od ledna lidé zaplatí více za dodávku vody. Společnost Vodovody a kanalizace Beroun zvyšuje vodné a stočné přibližně o dvě koruny na osmašedesát korun za metr krychlový. Zdražení tak v průměru představuje šedesát korun na jednoho obyvatele ročně. V Berouně stoupne také nájem v některých městských bytech. „Zdražujeme od ledna o zhruba deset korun na čtvereční metr, konkrétně z 23,95 na 33,99 koruny,“ říká mluvčí radnice Jitka Soukupová. Úprava se týká jen bytů první kategorie. Naopak poplatky za komunální odpad zůstanou podle Soukupové stejné.
Ani ředitelka berounského úřadu práce Lenka Šmídová nevidí začátek roku příliš optimisticky. „Neoficiálně víme o tom, že ukončí provoz jedna výrobní firma na Hořovicku, kde pracuje asi devadesát lidí. Nezaměstnanost tak vzroste,“ míní Šmídová s tím, že by mohla dosáhnout až sedmi procent. Ke zlepšení podle ní dojde na jaře, kdy začnou sezonní práce.
Obyvatele Berouna ale čeká také mnoho pozitivních změn. Oddychnou si například rodiče dětí, kteří nedostali své potomky do mateřské školy. Na Velkém sídlišti začne rekonstrukce bývalých jeslí za šestadvacet milionů korun. V září tam bude otevřená nová mateřská škola s osmdesáti místy. O děti bude lépe postaráno i v hořovické nemocnici. „Rozhodli jsme se zlepšit prostředí tohoto oddělení, které je velmi vytížené. Na začátek roku plánujeme kompletní rekonstrukci, aby bylo možné jeho služby dále rozšiřovat. Po úpravách budou mít pacienti i rodiče k dispozici lepší a moderní prostory,“ tvrdí mluvčí nemocnice Tomáš Šebek.

Lepší parkování

Na několik týdnů bude příští rok kvůli rekonstrukci uzavřeno Kino Mír, ale v září otevře kompletně opravené. Budou tam nové toalety, upravený vchod i fasáda. Na Závodí zase vznikne nové dopravní hřiště pro děti. Polepší si i řidiči, kteří se marně snažili najít volná místa na parkovišti u nádraží. Radnice tam za sedmnáct milionů korun postaví nové odstavné parkoviště se 158 místy. Město chce rovněž opravit další nevyhovující silnice. Radní si na to chtějí vzít úvěr. „Na zajištění oprav silnic hledáme jiný zdroj financování. Musí ale jít o takový finanční model, který nám umožní splácet poskytnuté prostředky až od roku 2012. Všechny podklady bychom chtěli připravit na březnové zasedání zastupitelstva,“ říká berounský starosta Jiří Besser.

Hostí mistrovství světa

Na své si přijdou i sportovci. V červenci zahájí provoz další úsek cyklostezky Po stopách českých králů. Současně vyjde kniha Marie Holečkové Po stopách českých králů pěšky i na kole, která poslouží jako průvodce po historických a přírodních památkách v okolí cyklostezky. V květnu se uskuteční první závody v novém skateparku spojené s rockovým koncertem. V červenci pak bude Beroun hostit mistrovství světa v in-line hokeji. „Finále je plánované na 17. července,“ podotýká Soukupová.
Novinku chystají radní na červen, kdy si připomenou 745 let od první zmínky o Berounu. Každý červen se budou konat oslavy spojené s příjezdem Přemysla Otakara II. a jeho družiny na Husovo náměstí. „Chtěli bychom, aby Přemysla představoval známý herec, který si již postavu zahrál,“ říká místostarosta Tomáš Havel. Peníze na oslavu, jež se uskuteční 19. června, půjdou z rozpočtu Berounských hradeb. Tato multikulturní akce bude příští rok pouze jednodenní.

Stovky nových bytů

Velkolepé budou i květnové oslavy 65. výročí ukončení druhé světové války. „Budou se konat 8. května u autobusového nádraží na Závodí. Pořádáme je ve spolupráci s Army muzeem Zdice. Zajímavostí budou ukázky dobové vojenské techniky, ale hlavně vojenských táborů,“ říká Soukupová.
V Berouně se bude hojně stavět. Na nevyužitém pozemku mezi ulicemi Talichova a Bezručova vyroste rezidenční soubor Berounské stráně s více než šesti stovkami bytů. Součástí projektu za 1,6 miliardy je výsadba zeleně, stavba hřiště či úprava přilehlých ulic. Nyní je připravená první etapa výstavby. Jde o pětapadesát bytů.