Prodáváte byt? Minimální úpravy zvednou jeho cenu o stovky tisíc

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Ekospol

ilustrační foto
ilustrační foto
ilustrační foto
ilustrační foto
ilustrační foto
11
Fotogalerie

Rekonstrukce – klíčové slovo při prodeji nemovitosti. I menší byt se díky rekonstrukci zhodnocuje a nárůst může činit desítky procent původní ceny. Ale co když si vlastník nemůže dovolit investovat do rozsáhlejších úprav bydlení? Dříve, než prodáte byt zbytečně levně, přečtěte si několik tipů, jak rychle a s minimálními prostředky zvýšíte cenu vašeho bytu až o stovky tisíc.

Ceny bytů v posledních letech rostou a podle mnohých odborníků právě v těchto měsících kulminují,aproto je optimální doba pro jejich prodej.I z pohledu zájemců o koupi je příhodný čas, neboť dosáhnout na hypotéku je nyní snazší než dříve.Řada majitelů nemovitostí však stále nabízí byty pod jejich skutečnou tržní cenou,neboť nemají dostatek financí na rekonstrukci či omlazení bydlení.

Mnohdy však nejsounákladné úpravy nutné a hodnotu bytu lze zásadně zvednouts minimálním úsilím a investicemi.Soustřeďte se navěci, které jsou spjaty s prvním dojmem,“ radí Tomáš Toman ze společnostiTomtery, která se úpravami pro zhodnocování bytůi jejich následným prodejemzabývá.

Zároveň však varuje: „Nákladů na menší rekonstrukce se není třeba bát, neboť se investorovi několikanásobně vrátí při prodeji. Pokudvšakmísto opravdové revitalizace najmeteraději designéra, který pouzenově uspořádá stávající zařízení bytu, riskujete, že zkušenější kupec tyto triky rychle odhalí a investice přijde vniveč.“Na co se tedy při úpravě bytu zaměřit?

Dveře vnitřní i vchodové. Často bývají poškrábané nebo mají nemoderní či vyviklané kliky. Vhodné je vyměnit u vnitřních dveří ocelové zárubně za obložky. Vchodové dveře můžete vyměnit za bezpečnostní, učiníte tím lepší dojem na zájemce hned při vstupu do bytu.

Podlahy. Vyměňtekoberce za plovoucí podlahy, byt tím získá modernější a vzdušnější charakter.

Kuchyňská linka.Stejně jako dveře může být linka poškrábaná či jinak poškozená, v takovém případě je lépe vyměnit celou desku. Zaměřte se také na dvířka jednotlivých skříněk a v případěpoškození je neváhejte nahradit novými.

Strop a světla. Starší lustry nepůsobí v interiéru příjemně, navíc se mohou míjet se vkusem nových majitelů. „Přitom stačí instalovat podhled s bodovkami a strop získámoderní styl,říkáTomáš Toman. „Bodové osvětlení je minimalistické, praktické, a přitom nadčasové.“

Sanita.Koupelna a toaleta jsou nejintimnějším místem každého bydlení, a měly by proto na kupujícího učinit ten nejpříznivější dojem.Přitom nenízapotřebí celková rekonstrukce koupelny či záchodu včetně obložení. Někdy stačí vyměnit umyvadlo, záchodovou mísu či sprchový kout, a celkový dojem se maximálně vylepší.

Poraďte se s odborníky, jinak riskujete vytopení a další havárie

Zkušenosti s řemeslníky jsou v českých domácnostech dosti rozporuplné a často bohužel připomínajíspíšehororové příběhy.Platí, že i při minimálních úpravách může neukázněný řemeslník nadělat více škody než užitku.

Při rekonstrukci lze podcenit mnoho věcí. Problémy může způsobit například chybnénapojenírůzných druhů materiálu a následné praskliny, špatně vyrovnané podklady pro budoucí pokládky, chybějící izolace, nesprávnězvolené materiály v závislosti na vlhkosti v bytě,nebopoddimenzované okruhy silnoproudu,“vysvětluje Tomáš TomanTomtery.

Bez odborných znalostí člověk taktomůže snadno vytopit sousedy, v nejhorších případech i vyhořet. Pokud investor nehodlá riskovat havárii, ale ani nepříjemnosti s neukázněnými řemeslníky, může se obrátit na specializované dodavatele, kteří zastřeší všechny rekonstrukční práce a sami vykonají celý stavební dozor.