Projekty nákupních center zůstávají zatím na papíře

Budování nových nákupních center na východě Čech má svůj boom již dávno za sebou. Spotřebitelé v krajských městech již tyto obchodní „paláce“ získali a další rozšiřování zatím není na obzoru. Několik projektů sice existuje, zatím ale ve fázi příprav.

Jedním z kolosů, který nyní zvažuje výstavbu obchodního centra na východě Čech, je nábytkářská společnost Ikea. Švédové hledají ideální místo přímo mezi stotisícovými městy, kde je nejlepší dopravní napojení. „Podle zástupců firmy je z marketingového pohledu ideální území mezi dálnicí D11, přivaděčem R35 a kruhovou křižovatkou v Opatovicích,“ přibližuje exnáměstek primátora Pardubic Alexandr Krejčíř. V kuloárech se nejčastěji hovoří o Libišanech, celý projekt ale může ještě několik let trvat. Nábytkářský gigant musí nejprve vykoupit od soukromníků pozemky a je možné, že bude muset žádat i o změny územního plánu, pokud se v dané lokalitě nemůže obchodní středisko stavět. Ikea se zajímala také o dvě lokality přímo v Hradci Králové, v Pardubicích to údajně kvůli náročné logistice nelze. Ikea už v minulosti postavila obchodní centra v Brně, Ostravě a Praze.

#####Rozšiřování AFI Paláce zvadlo

Ještě méně jisté je původně plánované rozšíření AFI Paláce Pardubice. Ve hře nejdříve byly hotel a rezidenční byty, posléze se hovořilo alespoň o obchodních prostorách s kancelářemi. To však nyní padlo. „Ne, takové záměry v tuto chvíli nejsou žádné,“ podotýká marketingová manažerka centra Klára Honzíková. Pozemky, na nichž už stojí obchodní centrum, přitom bývalé vedení města prodalo investorovi za 300 korun za čtvereční metr. Cena byla hluboko pod tržní hodnotou a podmínkou byla právě navazující výstavba hotelu a bytů. Další pozemky už měly stát desetinásobek, v případě změny charakteru původně ujednané zástavby měla radnice požadovat tržní cenu kolem 10 tisíc korun za metr čtvereční. Hotel však kvůli hospodářské recesi nechtěl nikdo provozovat, nové byty zase zakázala hygiena.

„Prostor také může být několik let nevyužívaný a společnost AFI se může přihlásit do další soutěže,“ dodává Krejčíř. Další záměry v nákupní zóně v centru krajského města se tak omezují na vylepšování stávajícího komplexu. „Pokračujeme v otevírání dalších obchodů s mezinárodními značkami a jednáme s klíčovými nájemci H&M, Oodji, Mango nebo Café Emporio,“ vyjmenovává ředitel AFI Paláce Pardubice Ilan Kalimi. Denně „palácem“ podle něj nyní projde přibližně 27 tisíc lidí. Společnost AFI zahájila provoz nákupního centra s téměř ročním zpožděním v listopadu 2008. Výstavba stála kolem jedné miliardy korun. Prostory nabízejí desítky obchodů, služeb, kinosály a kongresový a společenský sál pro 400 až 600 lidí. V centru devadesátitisícového města je rovněž obchodní středisko Grand a Pyramida a obchody v administrativním areálu Magnum.

#####Místo továrny polyfunkční areál

V sousedství AFI Paláce Pardubice se připravuje další komerční projekt, v jehož rámci hodlá developerská a investiční společnost CPI Group vybudovat v budoucnu polyfunkční areál typu CPI City Center, který již postavila v několika městech. Na místě bývalé továrny mlýnských strojů Prokop chce vybudovat ve dvou etapách nákupní zónu, 30 tisíc čtverečních metrů ploch pro administrativu, 40 tisíc m2 rezidenčních ploch a čtyřhvězdičkový hotel. Demoliční práce byly provedeny na jaře letošního roku, v současné době se pracuje na urbanistické studii území a segmentů tvořících CPI City Center. Architektem projektu jsou Helika a 3QProjekt. „V současnosti žádné práce neprobíhají. Časový plán ani investice v tuto chvíli nejsou aktuální,“ líčí mluvčí skupiny Michaela Winklerová. Podle ní přichází doba, kdy developeři jdou do nucených prodejů svých projektů a ovlivňují tak trh.

#####Supermarkety ano i ne

Naproti tomu supermarketů stále přibývá. Koncem září byl v Pardubicích otevřen druhý hypermarket Kaufland ve čtvrti Višňovka. Obchodní řetězce plánují další obchody nejen v krajském městě, ale na dalších místech v kraji. Prodejní plochy zvětší Tesco ve Vysokém Mýtě, větší obchodní centrum by mělo vzniknout i v Moravské Třebové. Na druhé straně v Ústí nad Orlicí další supermarket asi nevyroste. Město sice hodlá koupit areál zkrachovalé textilky Perly, která je od loňska v konkurzu, namísto obchodů však dává přednost bytové výstavbě.

Areál závodu v Ústí se správkyně konkurzní podstaty marně pokoušela prodat v dražbě, nakonec se radnice s věřiteli dohodla na ceně 30 milionů korun. „Zatím jsme rozpočtovou změnou uvolnili milion korun jako jakousi zálohu, o níž bychom přišli, pokud bychom od smlouvy ustoupili,“ uvedl místostarosta Luboš Bäuchel. Koupě se má uskutečnit až s novým zastupitelstvem zřejmě na konci letošního roku. Příslušný areál je přitom osmkrát větší než ústecké náměstí a podle radnice jde o strategické místo.

#####Obchodní domy obohatí průmyslovou zónu

Další obchodní centrum má vzniknout též v části průmyslové zóny v Trutnově v severozápadní okrajové části města podél silnice první třídy mířící do Krkonoš. Místní zastupitelé schválili v letošním roce pronájem a následným prodejem zóny Krkonošská za 30 milionů korun pražské developerské firmě Mapon. Ta má v devatenáctihektarové zóně na své náklady vybudovat nejpozději do roku 2016 infrastrukturu v hodnotě 60 milionů korun. Pozemky Mapon získá postupně tak, jak bude budovat infrastrukturu a město jí bude pozemky převádět. Radnice se tak pojistila, aby developer dodržel sjednané podmínky.

„V zóně mají vyrůst obchodní domy Baumax či Tesco a další průmyslová výroba lehčího charakteru,“ popisuje starosta města Ivan Adamec. Stavět by se podle něj mělo začít na jaře příštího roku. Zónu Krkonošská u silnice na Pec pod Sněžkou připravovala radnice deset let. Hodně času jí zabralo přesvědčování státních úřadů, jež zpočátku nesouhlasily s vyjmutím pozemků ze zemědělského půdního fondu. Město muselo také změnit územní plán, aby získalo pozemky od státního pozemkového fondu.

*

Developerská společnost HB Reavis Group by chtěla do poloviny roku 2011 začít stavět nákupní a zábavní centrum Aupark v Hradci Králové. Celý komplex za asi 1,8 miliardy korun by měl být hotový do konce roku 2012. Komplex Aupark by měl vyrůst na pozemcích po bývalém autobusovém nádraží nedaleko hlavního železničního nádraží. Developer zatím podepsal takzvanou plánovací smlouvu s hradeckou radnicí a dostal se do fáze územního řízení.

Nákupní galerie by měla mít téměř 170 obchodů. Komplex bude mít 1300 parkovacích míst. Firma již začala jednat s budoucími nájemci centra. Zájem údajně mají především nájemci z řad nadnárodních maloobchodních sítí. Poslední větší nákupní centrum ve stotisícovém Hradci Králové otevřela loni v listopadu developerská společnost Amadeus Real. Její Atrium stálo půl miliardy korun a vyrostlo vedle obchodního domu Tesco na místě bývalé tržnice. Další velké obchodní centrum chystá německá ECE u fotbalového stadionu v Malšovicích.