Puberta, která pobaví

Raina Telgemeierová: Ségry

Raina Telgemeierová: Ségry Zdroj: Repro E15

Raina Telgemeierová se již podruhé vrací do dětství. Tentokrát vzpomíná na vztah se svou mladší sestrou Amarou, který je plný lásky, žárlivosti a samozřejmě drobného podrazáctví.

Je sympatické, že se u nás stále častěji objevují americké komiksy nepatřící do prvoplánového mainstreamu. Nakladatelství Paseka se loni podařilo vydat mimořádný komiks Rainy Telgemeierové Úsměv, na který nyní navazuje dalším vydařeným dílem americké komiksové umělkyně Ségry. S humorem, laskavostí, ale také se zdravou agresí Telgemeierová vzpomíná na svou pubertu, a zejména na vztah s mladší sestrou Amarou.

Rámcem vyprávění je rodinný výlet, který obě sestry s nejmladším bratrem a matkou podnikají napříč USA. Otec s nimi nejede, protože (alespoň podle jeho vlastních slov) má moc práce a na celorodinnou slezinu přiletí letadlem. V průběhu náročného výletu však vyplyne na povrch řada zamlčovaných skutečností, vyplavou vášně, a co zprvu vypadá jako veselý výlet matky s dcerami, mění se v iniciační cestu tří ženských hrdinek k novému společnému životu.

Telgemeierová na vlastní dospívání pohlíží se sympatickým nadhledem. Vypráví spoustu příhod, ve kterých zdaleka není za hrdinku. Zachycuje stále rostoucí žárlivost vůči mladší sestře (nejprve kvůli pozornosti rodičů, později kvůli talentu). Také se věnuje životu rodičů, kteří kvůli třem potomkům museli značně změnit vlastní touhy a potřeby.

Co zní téměř melancholicky, je naštěstí podáno velmi zábavnou formou. Hádky mezi sestrami jsou komické, totéž platí pro flashbacky ztvárňující vývoj sesterského soužití.

Ségry jsou sympatickým pohledem na ženské dospívání a nebýt fantastického Přízračného světa Daniela Clowese, mohlo by jít o kandidáta na titul nejlepší komiks o ženské pubertě.

Raina Telgemeierová: Ségry
Nakladatelství: Paseka, 2016
Překlad: Michala Marková
Hodnocení: 80 %