PuzzleSalads? Žádní saláti!

„Děláme si všechno sami, nechceme přeprodávat cizí produkty,“ říká šéfkuchař Ladislav (vpravo).

„Děláme si všechno sami, nechceme přeprodávat cizí produkty,“ říká šéfkuchař Ladislav (vpravo). Zdroj: Tomas Zelezny

Kdo by to byl řekl – dva kluky, politologa a právníka, dá dohromady myšlenka lehkých obědů. A dnes se po jejich salátech můžou Pražáci utlouct...

Hledá se pomocník do kuchyně v důchodovém věku na 4 hodiny denně.“ Devětadvacetiletý Ladislav Novotný, ač nikoli důchodce, na tento inzerát odpověděl a změnil si tím život. A nejen sobě.

„Vůbec jsem netušil, že na schůzku přijde tehdy osmadvacetiletý politolog, který prostě rád vaří,“ říká pobaveně Stanislav Štrobl, původně právník a majitel PuzzleSalads.

PuzzleSaladsPuzzleSalads | Tomas Zelezny

Sedíme v Baarově parku na pražské Brumlovce, uprostřed kancelářských budov. I přesto, že je vedro, tady jako byste byli v oáze. Díky fontáně rozstřikující vodu na nemalé ploše, vzduchu, který tudy profukuje, a stínu, který vrhají sousední budovy, je tu chládek. Jedna ze dvou provozoven PuzzleSalads se pyšní poměrně minimalistickým designem. Stejně jako u té v pražských Holešovicích, i tady v areálu BB Centra jsou v malých vitrínkách vystavené čerstvé quiche, domácí pečivo, koláče… Na tabulích jsou rozepsány jednotlivé saláty se všemi základními ingrediencemi s jednoduchými názvy jako Tuna, Greek, Roastbeef, Tomato nebo třeba Pumpkin Couscous. „Ve finále si ale celý salát můžete sestavit podle sebe. Poskládat jej jako puzzle, takže uspokojíme masožrouty, vegany, raw vegany, celiaky i vegetariány,“ říká Standa.

K úspěšné provozovně v Holešovicích, která otevřela začátkem března 2014, přibyla letos v dubnu právě Brumlovka. Na facebookové stránce Puzzle Salads se to hemží nadšenými komentáři typu: „Naprosto fantastický sálát. Kéž by byl v nabídce po celý rok. Máte nápadité kombinace. Něco takového mi v Praze chybělo.“ „Miluji PuzzleSalads v Holešovicích. Kolikrát je to boj, jestli speciální nabídky zbydou, neboť PuzzleSalads loverů je spousta.“ V jiném komentáři zase zákazník děkuje za salát s pečenou řepou, kterou se tak naučil jíst.

„Saláty rozvážíme pouze v okolí BB Centra, až po Českou televizi. Máme všechno čerstvé, nic předbalené. Kdybychom rozváželi dál, tak riskujeme, že saláty zvadnou,“ říká Stanislav, který i přes velký úspěch stále ještě osobně míchá saláty. „Myslím, že patřím mezi pět nejlepších míchačů salátů,“ směje se podnikatel.„Saláty rozvážíme pouze v okolí BB Centra, až po Českou televizi. Máme všechno čerstvé, nic předbalené. Kdybychom rozváželi dál, tak riskujeme, že saláty zvadnou,“ říká Stanislav, který i přes velký úspěch stále ještě osobně míchá saláty. „Myslím, že patřím mezi pět nejlepších míchačů salátů,“ směje se podnikatel. | Tomas Zelezny

„Zajímavá byla naše sázka na první den, kolik toho prodáme. Myslím, že Láďa vsázel, že namícháme nějakých deset salátů, já asi čtyřicet, a ostatní také tipovali podobně. Nakonec jsme namíchali asi stovku salátů. A podle toho to taky vypadalo. Uklízeli jsme do půlnoci a další den vstávali ve čtyři…“ vzpomíná Stanislav.

Všechno čerstvé

Než si rozmyslím, jaký salát si dám, dostávám vynikající jahodovou limonádu. K jahodám totiž Ladislav přidal mátu, citron, vodu, jen trošku cukru a vše rozmixoval, takže výsledná chuť je opravdu fresh. „Jahody jsou od maloobchodníka z Mělníku,“, říká Ladislav a dodává, že se snaží zásobit obě provozovny především sezónními produkty. „Na podzim jsme třeba měli výborné dýně od farmáře z Berouna,“ doplňuje Stanislav.

Lidské tělo tráví živočišné tuky a maso zpravidla 5-7 hodin, zatímco zeleninu 2-3 hodiny a ovoce pouhých 30 minut. Po tyto časové intervaly si tělo bere z potravin důležité látky. V žaludku a střevech ale mohou zůstat o několik hodin déle. U masa se uvádí, že až 18 hodin, u tučných a vydatných pokrmů až 48, čímž vlastně zbytečně ztrácíme energii.

Než dva mladé muže spojil Stanislavův nápad vytvořit koncept rychlého a zdravého občerstvení, každý brouzdal v trochu jiných vodách. „Studoval jsem politologii, ale už od střední školy mě hrozně bavilo vařit. Jezdil jsem pak na prázdniny na Costa Brava, kde jsem si přivydělával jako kuchař,“ říká Ladislav. Vystudovaný právník Standa pracoval po ukončení studia tři roky v právní firmě. „Úplně jsem se v tomto oboru nenašel, nebavilo mě to. Pak jsem se rozhodl podnikat v gastronomii a zkusit právě saláty. Odmalička mě totiž bavilo vařit a experimentovat.“ A tak tedy vznikl nápad – nabídnout lidem, kteří se každý den, stejně jako Standa, vláčeli z oběda zpět do kanceláře, aby pak dlouho trávili svíčkovou se šesti, něco lehkého, zdravého a hlavně čerstvého.

Co takhle dát si špenát?

„V první provozovně v Holešovicích jsem vymýšlel a míchal saláty, Láďa držel kuchyň. Ke konci dne jsme vždy vše spočítali, umyli kuchyň, vytřeli podlahy a šli domů,“ říká Standa. Nový koncept se ale ujal velmi rychle a lidé si tamní provozovnu oblíbili mimo jiné i proto, že v denní nabídce je vždy jedno teplé jídlo a polévky. „Dnes jsme třeba uvařili canneloni se smetanou a špenátem a po poledni už nezbyla ani jedna porce. Tím se mi potvrdil fakt, že Češi prostě milují cokoli, v čem je smetana a špenát,“ říká s úsměvem Ladislav, který si postupem času přibral do kuchyně cukráře a pekaře.

„Děláme si všechno sami, nechceme přeprodávat cizí produkty,“ říká šéfkuchař Ladislav (vpravo).„Děláme si všechno sami, nechceme přeprodávat cizí produkty,“ říká šéfkuchař Ladislav (vpravo). | Tomas Zelezny

„Od začátku u projektu stojíme jen my dva. Často se nám lidé mění, stabilně v týmu máme asi šest zaměstnanců, zbytek jsou většinou studenti na částečné úvazky nebo brigády,“ dodává Standa. „Nejde nám o to, být největší, ale být nejlepší. A to se nám bude dařit pouze, pokud budeme osobně pečlivě vybírat suroviny, hlídat, aby byly vždy čerstvé, a tak nabízet zákazníkům určitý standard, na který si už začínají zvykat,“ uzavírá rozhovor Standa a já dostávám svůj salát s fazolkami, mladými bramborami, římským salátem, pečenou červenou řepou a roastbeefem zamíchaný s jednoduchou hořčicovou omáčkou. Výborný!

Kde se v Praze zdravě zelení

Mangaloo – najdete je ve většině obchodních center. K nabídce freshů přidali nedávno i polévky a saláty, které upravují podle sezony. Zkuste třeba letní salát s grilovaným sýrem halloumi.

O’Papa – Bistro, kde si můžete dát čerstvý salát a zvolit si i jeho menší variantu, s sebou do kelímku spolu s domácím bezlepkovým pečivem. Novinkou je třeba luštěninový salát s pošírovaným lososem.

Chop’d – Nové rychlé občerstvení přímo na Národní třídě s provozovnami v Karlíně a na Florenci. Pro každý salát mají i doporučený dresink jako třeba limetkový vinaigrette s koriandrem a mátou.

Quick & Easy – rodinná salátovna v srdci Karlína nabízí saláty za velmi příznivé ceny s mottem „čím jednodušší, tím lepší“. Zkuste tady třeba francouzskou klasiku – salát Nicoise.