Recenze Anděl Páně 2: Pohádka pro sváteční publikum

Anděl Páně 2

Anděl Páně 2 Zdroj: Marlene Film Production/ČT

Foto z natáčení Anděl Páně 2
Foto z natáčení Anděl Páně 2
Foto z natáčení Anděl Páně 2
Foto z natáčení Anděl Páně 2
Foto z natáčení Anděl Páně 2
25
Fotogalerie

Původně televizní pohádka Anděl Páně se v roce 2005 hrála i v kinech a za léta svátečního opakování se z ní stala novodobá česká vánoční klasika. Letos se navzájem popichující duo domýšlivého anděla Petronela a provokujícího čerta Uriáše vrátilo, a to už na Mikuláše. 

Dvojice tentokrát na Zemi upustí jablko poznání a je tak Bohem Jiřím Bartoškou poslána do malebného městečka pohádkového 19. století, kde ovoce najde dcera krásné švadleny. Zatímco v jedničce se postavy napravovaly (alespoň jedna) pomocí kouzel, dvojka vypráví méně klasický pohádkový příběh, který je paradoxně i méně zajímavý.

Video placeholde
VIDEO: Jiří Strach o stavu českých pohádek a úspěchu Anděla páně 2 • Martin Bartkovský

Místo Lucie Konášové ho psali režisér Jiří Strach s Markem Epsteinem. Chudou švadlenu Vici Kerekes v něm utlačuje bohatec Bolka Polívky, po městě k tomu běhá trojice zlodějů, ale zápletka je řídká jako sníh v centru Prahy. Pár z nebes se postará o potrestání (nikoli napravení) hříšníků, podivně se zamiluje do švadleny a teoreticky se poučí něco o chybování a odpuštění.


Kde se natáčel Anděl Páně a proč si tam o adventu a Vánocích zajet na výlet?


U toho si užije spolu s diváky i chvilky legrace, když se švadlenčinou dcerkou v kostýmu Mikuláše straší zlobivé děti. Soupeřivost i kamarádství mezi Petronelem Ivana Trojana s Uriášem Jiřího Dvořáka stále funguje dobře, a hlavně díky nim stojí Anděl Páně opět za vidění. Stačí si ovšem počkat až do televize.

Nejen že produkčně a trikově se česká novinka nevyrovná většině zahraničních filmů z kin. Postavy ani příběh nejsou moc propracované, v nebi se víc než na duchaplnost sází na počet okatých výstupů známých tváří včetně Lucie Bílé a Michala Horáčka.

Celý film je takovou pohádkou na první dobrou, vcelku příjemnou, ovšem nevýjimečnou, určenou pro nenáročné sváteční publikum. Případně krásná reklama na návštěvu předvánočního Českého Krumlova, v jehož několika uličkách se většina snímku odehrává.

Anděl Páně 2
(pohádka, Česká republika, 99 minut)
Režie: Jiří Strach
Hrají: Ivan Trojan, Jiří Dvořák, Vica Kerekes, Anna Čtvrtníčková
Hodnocení: 60 %