Recenze: Šílenství a běsy E. A. Poea ve skvělém komiksu

Edgar Allan Poe, Richard Corben: Duchové mrtvých

Edgar Allan Poe, Richard Corben: Duchové mrtvých Zdroj: E15

Hororové komiksy jsou jedním z klíčových žánrů této umělecké formy. Přesto jich u nás až na čestné výjimky (Bažináč, Ragemoor) mnoho k dispozici není. Napravit se to nyní snaží Comics Centrum vydáním excelentního komiksu Richarda Corbena Duchové mrtvých. Ten v jednom svazku nabízí komiksové adaptace velké řady básní i povídek jednoho z otců hororu Edgara Allana Poea.

Corben patří k nejdůležitějším kreslířům svébytného žánru, což u nás vědí čtenáři například z již zmíněného Ragemooru nebo z jeho příspěvků do kultu Hellboye. Jeho styl je unikátní a na první pohled rozpoznatelný, ztvárnit děs a hrůzu v tvářích postav neumí tak intenzivně zachytit snad žádný z aktivních kreslířů. Právě velké detaily tváří pak hrají prim v klimaxu většiny povídek. Po často plíživém strachu se totiž ve tvářích začne zrcadlit šílenství, které bylo Poeovým stěžejním tématem.

Nejlépe to Corben vystihl v Zániku domu Usherů, nejdelší a také nejkomplexnější povídce. Právě tato povídka v komiksové formě má největší šanci přivést především mladší čtenáře k samotným Poeovým textům, jež svou tematickou obskurností mnohdy překvapují dodnes.

Ambice oslovit nejširší publikum mají také Vraždy v ulici Morgue, které připomenou současnou podobu Sherlocka Holmese a Johna Watsona známou z úspěšného televizního seriálu.

Corben při tvorbě jednotlivých povídek často využil původní text, což nakladateli přineslo řadu problémů. V závěru dokonce šéf Comics Centra čtenáři připravil krátký vhled do překladatelské tradice Poeova díla a obtíží, jež kvůli tomu vznikly.

Duchové mrtvých však nejsou „pouhou ilustrací“ Poeových textů. Corben s nimi pracoval velmi detailně, některé zkrátil, jinde zcela změnil dramaturgii. A také přišel s postavou nevzhledné stařeny, která se vyskytuje ve všech povídkách.

Někdy jako náhodný kolemjdoucí, jindy jako vypravěč, anebo také jako varování postavám, že se blíží nebezpečí. To, že ji nikdy neuposlechnou, jen podporuje Poeovu tezi o nenapravitelném člověku, jehož blyštivé svádění zla vždy svede na scestí. Potom je za své bláznovství po zásluze potrestán.

Duchové mrtvých jsou skvělým komiksem, který hloubkou a propracovaností však již téměř stírá rozdíl mezi touto formou a povídkou.

Edgar Allan Poe, Richard Corben: Duchové mrtvých Nakladatelství: Comics Centrum, 2016 Překlad: Jan Kantůrek Hodnocení: 90 %