Rybáře mají svého patrona

Několik otců a jednu matku má patron Rybář. Park nad farou zdobí jeho socha z bronzu.

Lidem prý dokáže splnit všechno, co si přejí. Člověk, který se dotkne ocasu ryby v jeho náruči, bude mít štěstí. Kdo si sáhne na knoflík jeho kabátce, bude bohatý, a smotek papíru v láhvi pod jeho svrchníkem splní člověku jedno přání.
Takový je patron rybář, jehož socha stojí v parku v Rybářích. Legendu o něm vymyslela manželka majitele hotelu Lafonte Jiřího Leitgeba, kterému se park zdál příliš prázdný. A tehdy jej napadlo postavit do jeho středu symbol karlovarské čtvrti.
Vodu nahradil bronz

„Obrátili jsme se na výtvarníka Arkáda Klimenta, se kterým jsme v minulosti spolupracovali a byli jsme s ním nesmírně spokojení. Vyzařovalo z něj, že nás dokáže pochopit,“ říká Leitgeb, kterému před časem výtvarník vyzdobil kavárnu hotelu olejovými plátny s karlovarskými motivy. Na předloze nového díla pracovali společně. „Udělal jsem kolem patnácti skic a pak jsme dolaďovali detaily. Model, který jsem vyrobil, teď stojí v recepci hotelu,“ popisuje Kliment. Sochu, která váží 209 kilogramů, chtěl původně umístit do nádrže s vodou. Kvůli složité údržbě však vytvořil vodní proud jako součást bronzového podstavce.

Kamarád jako model

Při tvorbě díla výtvarníka inspirovala například pohádka o zlaté rybce, kterou drží patron v ruce, nebo rybářské oblečení, které mu nosili známí. Neúmyslně se prý na podobě rybáře odrazil i obličej Klimentova kamaráda, architekta Zdeňka Franty, který jej pozoroval při práci. „Stal se nechtěným modelem. Socha je mu velmi podobná,“ říká s úsměvem výtvarník, který rybáře posadil na sešikmený podstavec. To aby k němu měli lidé blíž, mohli se ho dotýkat a fotit se s ním. Stejně jako u Františka ve Františkových Lázních. „Nejdůležitějším procesem při vzniku sochy bylo odlévání. Nikdy totiž nevíte, co z něj vyleze. Je to stejné jako s keramikou. Když dáte hrnec do pece, buď to praskne, nebo zůstane celý. Pokaždé je to překvapení,“ prozrazuje Kliment.
Výroba sochy se podle slévače Romana Pechera obešla bez problémů, což může být dokladem toho, že opravdu nosí štěstí. „Povedla se hned na první pokus, a to se nestává tak často,“ podotýká Pecher, který na soše pracoval se třemi pomocníky tři měsíce. Zanedlouho budou možná odlévat sochy další. Rád by viděl na kruhových objezdech v Rybářích i jiné symboly čtvrti. Plastiky ryb. „Stát by měly na kruhovém objezdu u archivu, Lidlu a u Dragonu,“ upřesňuje hoteliér. Pokud plastiky skutečně vzniknou, zařadí se mezi typické dekorace karlovarských čtvrtí. Jako chameleon u Kauflandu nebo kozí rodina u KV Arény.