Sedmička našla pupky měst

Kde je přesný střed Břeclavi a Hodonína? Jeden leží mezi zámkem a zimním stadionem, druhý hned u galerie.

Lidé žijící na hlavním náměstí v Břeclavi a Hodoníně, která obě nesou jméno prvního československého prezidenta Masaryka, se už nemůžou chlubit, že bydlí v samém středu města. Sedmička si totiž nechala zjistit, kde leží skutečné „pupky“ obou měst. Oslovila odborníky a jejich měření ukázalo, že přesný střed leží úplně jinde. V Břeclavi je to u zimního stadionu a v Hodoníně vedle Galerie výtvarného umění.

„Myslel jsem si, že střed je na náměstí. Je ale pravda, že zimní stadion má, co se týče dostupnosti, ideální polohu. Je stejně daleko pro návštěvníky ze Staré Břeclavi, Poštorné i Charvátské Nové Vsi,“ komentoval výsledky měření vedoucí břeclavského zimního stadionu David Bartal.

Protože led na stadionu provozovatel chladí čpavkem, je podle Bartala dobře, že stadion stojí mimo obytnou zónu. „Zároveň ale trochu narušuje historické prostředí zámku a sousedního pivovaru. V minulosti se pro něj mohlo najít vhodnější místo,“ myslí si Bartal.

Právě stadion je nejblíže místu, které geodet Zbyněk Morc pro Sedmičku určil jako střed města. V blízkosti „pupku“ Břeclavi však stojí i penzion Rotunda.

V něm přenocovaly už desítky známých osobností. Kromě hudebních skupin Kryštof, Support Lesbiens nebo Kabátů to byla třeba zpěvačka Iva Frühlingová, herečka Marta Vančurová nebo stříbrný slavík Petr Kolář. „Netušila jsem, že právě náš penzion se nachází poblíž úplného středu města. Až se opraví zámek, přivede to k nám i do Břeclavi ještě více turistů,“ doufá majitelka penzionu Jana Makovcová.

Přesný střed Hodonína pro Sedmičku vypočítal geodet Petr Duroň. Vyšlo mu, že se nachází v Úprkově ulici, mezi sídlem Galerie výtvarného umění a Moravskými naftovými doly.

Tato zpráva překvapila ředitele galerie Josefa Fanturu. „Něco takového nikoho nenapadne zjišťovat. Galerie původně stála na okraji města, ale postupně se díky zástavbě dostala do jeho středu,“ objasnil Fantura.

S momentální polohou galerie je ale ředitel spokojený. „Je to k nám blízko od nádraží i z obchodních center. Nevýhodou je naopak velký provoz. Kolem budovy jezdí vlaky i těžká auta, která narušují statiku budovy. Navíc je tu hluk,“ přiblížil Fantura.

Radost naftařů

I pro ředitele Moravských naftových dolů Zbyňka Parmu byla informace o pupku Hodonína v Úprkově ulici překvapením. „Vůbec jsem to netušil. Udělalo nám radost, že právě Moravské naftové doly se nachází v úplném středu Hodonína. Patří totiž mezi nejvýznamnější společnosti ve městě. Budeme dělat všechno proto, aby obyvatelé Hodonína byli hrdí na to, že v samotném centru města je právě sídlo naší firmy,“ řekl její ředitel.