Šéf Fiatu má lék na krizi: Snižme výrobu aut v celé Evropě

Šéf Fiatu Sergio Marchionne

Šéf Fiatu Sergio Marchionne Zdroj: profimedia.cz

Generální ředitel italské automobilky Fiat Sergio Marchionne vyzval ke snížení výrobních kapacit evropského automobilového sektoru. Snížení by koordinovala Evropská unie. Podle Marchionneho je takovýto krok nezbytný pro oživení evropského automobilového sektoru.

Marchionne opakovaně vyzývá k celoevropskému uzavírání továren a propouštění zaměstnanců. „Obavám se, že pokud nenalezneme společnou vůli k vyřešení tohoto problému na evropské úrovni, stane se krize (v automobilovém sektoru) trvalou,“ řekl šéf Fiatu. Marchionne řídí rovněž americkou automobilku Chrysler, ve které Fiat loni získal většinový podíl. Stojí také v čele Evropského sdružení výrobců automobilů

Prodej automobilů v Evropě podle tohoto sdružení již pět let klesá. V letošním roce očekává ACEA pokles prodeje o osm až deset procent. Podle Marchionneho by proto měla Evropská komise koordinovat snižování výroby automobilů v Evropě.

Výrobci automobilů ve Francii, Itálii a Španělsku se nyní podle agentury Reuters potýkají s nadbytečnými výrobními kapacitami, zatímco němečtí producenti těží ze silného exportu a z vysokých marží u svých vozidel.

Marchionne rovněž vyzval Evropskou komisi, aby nespěchala s uzavíráním podobných dohod o volném obchodu, jakou loni podepsala s Jižní Koreou. Dovoz korejských aut do Evropy ve 12 měsících od podpisu dohody podle ACEA stoupl o více než polovinu, zatímco evropský export aut do Koreje klesl o čtyři procenta. „Dejme evropskému automobilovému sektoru prostor ke změnám,“ uvedl Marchionne. „Toto není doba, kdy by se měl vítat volný obchod,“ dodal.