Školku nahradily Stonožka a Sluníčko

Pro nejmenší děti fungují v Klatovech jen dva kluby. Chůvu najdou maminky pak už jen na inzerát.

Dvouletého Jakuba Drevňáka z Klatov hlídá čtyři dny v týdnu paní, která je v důchodu. Jakubova maminka si její služby pochvaluje. „Sehnala jsem ji na inzerát. Je to bývalá učitelka z mateřské školy, takže s dětmi jednat umí, s malým si hraje, nakrmí ho a já mám klid,“ říká maminka Klára. Inzerátů, ve kterých ženy nebo mladé dívky nabízejí hlídání dětí, není v Klatovech moc. Stejně tak agentury zajišťující profesionální au pair. Proto jejich fungování suplují ve městě dva kluby. Veselá stonožka a Sluníčko. „Před dvěma lety jsme řešily s Petrou Wolfovou stejný problém jako Jakubova maminka. Obě jsme měly dvouleté děti, které ještě nemohly chodit do školky. A vymyslete, kam s nimi, když potřebujete vyřídit věci na úřadech, nebo chcete mít chvilku volno,“ říká Eva Struhárová. Spolu s Petrou Wolfovou proto otevřely klub Veselá stonožka. Začátky ale vůbec nebyly jednoduché. Mladé maminky musely najít vhodné prostory, nejlépe blízko centra. Našly je v Komenského ulici. I se zahradou za domem. Od pondělí do pátku dopoledne sem vodí maminky děti, dokonce i miminka v kočárcích. Děti si uvnitř hrají, když je hezky, chodí na zahradu. Ta je hned za domem, takže s dětmi není třeba chodit na procházky po ulicích města.

„Jsou tu samé malé děti. Někdy se jich sejde dvanáct nebo i patnáct. Staráme se o ně my dvě, další dvě studentky máme na telefonu,“ dodává Struhárová. Stonožka má k dispozici tři místnosti. Všechny vymalované ve veselých barvách, všechny plné hraček. Vzadu je malá kuchyňka a toalety. Hned u vstupu pak minipředsíňka, kam si děti odkládají věci. Struhárová i Wolfová mají zkušenosti s prací s dětmi. „Není to ale práce na velký výdělek. Spíš o tom, že nás tahle práce baví,“ dodává Wolfová. Dětskou miniškoličku neboli další dětský klub v Klatovech provozuje od roku 2003 Marcela Voráčková.

„Nejčastěji přicházejí maminky s dvouletými dětmi. Přes týden tu mívám kolem pětadvaceti dětí,“ říká Voráčková. Ale i ona musela zareagovat na aktuální situaci na konci loňského roku. „Přicházely maminky s miminky, takže jsem v prosinci otevřela baby klub. Každý čtvrtek pro nejmenší a maminky. Klidně přijedou i se čtyřměsíčními miminky a je nám fajn,“ dodává Voráčková.

V minulosti fungoval baby klub také v domě dětí a mládeže. Ale v současné době jsou v Klatovech jen Sluníčko a Veselá stonožka. I když si provozovatelky obou klubů na malou návštěvnost stěžovat nemohou, přece jen čekaly větší zájem. Důvod je prostý. Některé maminky o fungování klubů nevědí. „Do školky mi dceru nevezmou, teprve jí budou dva roky. Občas bych potřebovala zajít do města. Využívám babičku,“ říká se Jana Daňková.