Skytex Skytab S: 10 palců s Atomem a Windows

Tablety Skytex Skytab S Series

Tablety Skytex Skytab S Series

(VIDEO)Někteří výrobci nečekají na Windows 8 a uvádí tablety s Windows 7. Skytex svůj tablet vybavil nadstavbou EXO UI s přizpůsobeným dotykovým prostředím.

Ještě před nástupem legendárního iPadu od Applu se výrobci snažili uvádět dotykové tablety, které však nezažily příliš úspěch. Důvodem je především operační systém Windows a jeho přizpůsobení pro myš a klávesnici. Ovládání pomocí prstu je tak spíše na obtíž, což se mnoho výrobců i u nových modelů snaží vylepšit nějakou formou nadstavby pro ovládáním prstem.

Příští generace Windows 8 bude mít již v základu Metro, tedy uživatelské grafické rozhraní pro ovládání dotykem s velkými tlačítky, plynulými přechody a podobně. Společnost Skytex ale nechce čekat až na nový rok a uvedla tak nový desetipalcový tablet, který je vybaven opovrhovanou kombinací Atom a Windows 7.

Zachrání tento tablet alespoň částečně dvoujádrová verze Atomu a grafická nadstavba EXO UI?

Skytex Skytab S Series: deset palců s Atomem

Tablet Skytab od společnosti Skytex má 9,7“ displej s úsporným a dnes již standardním LED podsvícením s poměrem stran 4:3. Nejedná se tak o širokoúhlý displej jako u některých Android tabletů, tvar je stejný jako v případě iPadu.

Displej má i stejné rozlišení 1 024 × 768 (132 ppi), implementovaná dotyková kapacitní technologie zvládne najednou zpracovat až čtyři dotyky, což se sice může zdát jako dost, pro některé zábavné hry s podporou více hráčů se však hodí i větší počet.

Uvnitř se bohužel neukrývá žádná extrémně úsporná ARM platforma, ale dvoujádrový procesor Intel Atom N550 s frekvencí 1,5 GHz, který obsahuje integrovaný grafický čip Intel GMA 3150. Ten bohužel patří mezi velmi staré čipy, takže u něj rozhodně nelze příliš čekat plynulou akceleraci videa ve vysokém rozlišení.

Skytex Skytab S SeriesSkytex Skytab S SeriesSkytex Skytab S Series

Tablet má 2 GB operační paměti (DDR3 s frekvencí 667 MHz) a obsahuje klasický pevný disk s rychlostí 5 400 otáček za minutu s kapacitou 320 GB. Na disku je předinstalovaný operační systém Windows 7 Home Premium (na výběr je i verze Professional). Tablet má však i dodatečnou grafickou nadstavbu EXO UI, ke které se ještě dostaneme.

Hardwarová výbava nijak nevybočuje z dnešní klasiky – WiFi (802.11n), Bluetooth 2.1+EDR, možnost 3G (HSPA/UMTS 850/1900/2100, GSM/EDGE 850/900/1800/1900), 1,3MPix přední webkamera (bez zadní kamery), dvojice běžných USB 2.0 portů, dvojice integrovaných reproduktorů, micro SD slot, 3,5mm výstup na sluchátka nebo HDMI výstup na externí monitor.

EXO UI pro dotykový zážitek

Grafické uživatelské rozhraní EXO UI v podobě nadstavby pro operační systém Windows již možná znáte z prvního tabletu ExoPC od stejnojmenné společnosti. Ta však vyvíjí EXO UI i samostatně a nabízí jeho licencování a úpravy pro různá zařízení (tablety, All in One PC, konvertibilní notebooky a další).

EXO UI již v základu nabízí EXObrowser s podporou flashe i silverlightu, EXOfiles pro snadné procházení složkami, EXOplayer pro přehrávání videa (až 1080p) a hudby, EXOradio pro poslech streamovaných radií z internetu nebo EXOtv pro sledování televizních kanálů přes internet.

Součástí nadstavby je i obchod s aplikacemi – EXOstore, který dle tvrzení obsahuje až 2 500 aplikací přizpůsobených pro dotykové ovládání.

Parametry

Displej: 9,7“ (1 024 × 768), multitouch (čtyři prsty)

Procesor: dvoujádrovýIntel Atom N550, 1,5 GHz

Grafický čip: Intel GMA 3150 v procesoru

Operační paměť: 2 GB DDR3 (667 MHz)

Pevný disk: 320 GB (5 400 ot./min.)

Výbava: WiFi, Bluetooth, 2 × USB, přední webkamera, HDMI, micro SD slot, 3G

Výdrž: neznámá

Rozměry, hmotnost: 24,6 × 19 × 1,55 cm, neznámá

Cena, OS: 700 USD (přibližně 15 000 Kč s DPH), Windows 7

Rychlá odezva, omezená výdrž

Dotyková nadstavba je poměrně pokročilá a nabízí poměrně mnoho funkcí. Jak výrobce ukazoval již na starším videu s jeho tabletem ExoPC, i odezva nevypadá nejhůře.

Skytex na svém Youtube kanálu prezentoval Skytab S Series například s hrou Fruit Ninja, kde byla rychlost odezvy všech čtyř doteků velmi dobrá a rozhodně se nejedná o nepoužitelné lagování, jako u některých jiných tabletů.

Oficiální video firmy Skytex s ukázkou odezvy tabletu Skytab S Series

Skytex ale na svých stránkách bohužel neuvádí hmotnost, ani výdrž, která v tomto případě jistě bude patřit do oblasti tří nebo čtyř hodin v tom nejlepším případě. Pokud vám ale na výdrži příliš nesejde a je pro vás důležitá především podpora Windows 7 a jeho aplikací, tablet pravděpodobně splní vaše očekávání.

Skytab S bude v prodeji začátkem října na oficiálním eshopu Skytexu, a to za cenu 700 dolarů (přibližně 15 tisíc korun). Cena je to rozhodně vysoká, iPad i dobré tablety s Androidem lze koupit na úrovni deseti tisíc korun, přičemž v obou případech získáte mnohem větší výběr dotykových aplikací, a třeba i zadní kameru s natáčením v HD rozlišení.

Pokud ale nechcete čekat na tablety s Windows 8 a novými Atomy (spotřeba by měla být nižší až o polovinu) a bez systému Windows je pro vás tablet nepoužitelný, je Skytex Skytab S díky Exo UI jistě zajímavou volbou.