Slovenští kapucíni si na Islandu složili kostelík dovezený z domova

Kapucínský kostelík na Islandu

Kapucínský kostelík na Islandu Zdroj: E15 Michal Nosek

Kostelík slovenských mnichů Kapucínů v Rejdarfjourdoru.
Islandský ledovec
Nordfjordurský tunel je nejdelší silniční tunel na Islandu, jeho ražená část čítá 7,5 kilometru.
Kostelík slovenských mnichů Kapucínů v Rejdarfjourdoru. Nerost pochází z ražby tunelu a Kapucím jej věnoval Metrostav
Kostelík slovenských mnichů Kapucínů v Rejdarfjourdoru.
35
Fotogalerie

V islandském městečku Reydarfjordur působí tři slovenští katoličtí mniši kapucíni. Nyní mají nový dřevěný kostelík. Slováci hrají v životě islandských katolíků důležitou roli.

„Stavbu zafinancovali sponzoři a biskupství v Reykjavíku. Mše sloužíme v polštině a islandštině. Kostel původně postavili bratři ve slovenské Hrivňové, pak ho rozebrali a převezli na Island,“ říká kněz Peter Kováčik, jeden ze tří kapucínů, kteří na Islandu káží. Islandská farnost kapucínů čítá 700 kilometrů pobřeží, má 650 farníků. Celkem je na ostrově 12 tisíc katolíků. 

Katolictví je na ostrově v menšině, převažuje zde luteránská církev. Islandským biskupem a nejvyšším představitelem tamní katolické církve je David Tencer ze Slovenska. Ten také kostelík vysvětil. „Jediné co chybí jsou varhany, na ty už nezbyly peníze,“ říká s úsměvem kněz a dodává, že si vystačí s kytarou.

Stavbu realizovali kapucíni svépomocí, se základy jim vypomohl český Metrostav, který nedaleko razil Nordfjordurský tunel. „Rádi jsme Kapucínům se stavbou pomohli. Měli jsme tak možnost se jim odvděčit za vysvěcení sošky sv. Barbory, která nás chránila při ražbě tunelu. Pracoval zde náš bagr a vozili jsme jim beton do základů,“ říká Aleš Gothard, který pracoval na tunelu jakovedoucí projektu. Raziči z Metrostavu darovali kapucínům i výzdobu ve formě krystalických nerostů, které nalezli během ražby tunelu.

S kapucíny navázala kontakt i česká ambasáda na Islandu a v Norsku.“Příští rok bychom s nimi chtěli spolupracovat během výročí sta let od vzniku Československé republiky, oslavy budou probíhat i zde na Islandu,“ uvedl český velvyslanec Jaroslav Knot.