SpaceX se zase chystá do vesmíru. Muskova raketa vyniká recyklovatelností svých dílů

Raketa SpaceX Falcon 9 block 5

Raketa SpaceX Falcon 9 block 5 Zdroj: Elon Musk/Inistragram

Palivová nádrž rakety Falcon 9 společnosti SpaceX
Start rakety Falcon 9 v dubnu 2016
Start rakety Falcon 9 firmy SpaceX
Vizualizace nosného letounu s raketou Falcon 9 po vyjetí z hangáru. K přistání i rozjezdu bude potřebovat dráhu dlouhou 3 600 metrů
Raketa Falcon 9 při startu z pozemní rampy. Její derivát pro vzdušné starty by měl být podstatně menší a využívat nové raketové motory
10
Fotogalerie

Do vesmíru má v pondělí vzlétnout raketa, jejíž první stupeň by mohl být použit hned stokrát.

Společnost SpaceX by v pondělí mohla učinit další krok v dobývání vesmíru. Podle uznávaného serveru Nasaspaceflight.com by v 10 hodin večer našeho času mohla odstartovat první zmodernizovaná raketa Falcon 9 s označením Block 5.

Verze Block 5, která má být posledním velkým vylepšením rakety Falcon 9, je výsledkem více než desetileté evoluce. Kromě silnějšího výkonu motorů, který umožní vyšší nosnost rakety, jsou novinky zaměřeny především na vylepšení technologie přistávání a znovupoužitelnosti. Nový typ rakety by tak byl schopný vzlétnut znovu do vesmíru už dva dny poté, co se vrátil z předchozí mise.

Společnost SpaceX také předpokládá, že první stupně rakety bude moct použít desetkrát bez toho, aby musela provést zásadní opravy. Celkově by se mohl první stupeň použít až stokrát, doufá SpaceX.

Dosavadní verze přitom zvládaly jenom dva lety. "Úkolem těchto starších verzí bylo nasbírat zkušenosti s opakovaným používáním. Svůj úkol již splnily a SpaceX nasbírané poznatky přetavila do Blocku 5," okomentoval pro E15 šéfredaktor serveru Kosmonautix.cz Dušan Majer.

Falcon 9 block 5 má být také první raketa, která vynese kosmickou loď Crew Dragon s astronauty k Mezinárodní kosmické stanici ISS. "Crew Dragon má podle plánu poprvé vzlétnout v srpnu, a to v nepilotované verzi. První austronauti pak do jejích útrob usednou na přelomu letošního a příštího roku," věří Majer.

Společnost SpaceX, která patří miliardáři Elonu Muskovi, v únoru provedla první start rakety Falcon Heavy, která má hned tři první stupně vedle sebe. Tehdy se společnosti podařilo simultánní přistání obou bočních stupňů rakety. Přestože jádrový stupeň nakonec skončil místo na lodi v oceánu, podle odborníku byl první start této rakety významným úspěchem.