Star Wars konečně přistály ve 21. století. V dobrém i zlém

Star Wars: Síla se probouzí

Star Wars: Síla se probouzí Zdroj: falcon

Na plátna se vrátila největší sága filmových dějin. Pod taktovkou J. J. Abramse vznikl první díl úplně nové série.

Rodinná traumata, vzepření se vlastnímu osudu, boj totalitního pořádku s demokratickým chaosem, to jsou některá z hlavních témat sedmé epizody nejslavnější původně filmové série Hvězdné války, která se dostává do kin s podtitulem Síla se probouzí.

Převodu mimořádně úspěšného hollywoodského klenotu se ujal tvůrce Ztracených J. J. Abrams, který takto modernizoval další významnou hvězdnou sérii Star Trek. A také Hvězdné války se tomuto zázračnému tvůrci podařily skvěle.

Přitom na bedrech Abramse a jeho spolupracovníků byla ohromná tíže. Museli se poprat se ságou, kolem které vznikla skupina fandů počtem převyšující řadu národů. Navíc se ságou, o níž každý fanda ví opravdu úplně všechno včetně rodokmenů sebenevýznamnějších postav. Tomu se šikovně vyhnuli tím, že se Epizoda VII. odehrává zhruba třicet let po ději Návratu Jediho (tedy chronologicky Epizoda VI., natočena však jako třetí v pořadí).

A přináší většinu známých postav hranou i původními herci (což patří k největším Abramsovým úspěchům). Zároveň sedmý díl jako první vznikal již pod vedením studia Walt Disney, které ságu koupilo. A to s sebou jistě také neslo nějaké požadavky – přinejmenším na přístupnost (sex tu nenajdete, krve jen poskrovnu) a také na to, aby se filmový vesmír Hvězdných válek mohl dál v čase rozrůstat dalšími a dalšími snímky.

Přesto je výsledek perfektní. Sebenáročnějším fanouškům přinese řadu potěšení a odkazů na všechny předchozí díly. Všem divákům pak nabídne začátek velkého příběhu, který se bude moci rozvíjet mnoha směry. Abrams jako mazaný lišák pak velmi dobře ví, že nemůže přicházet s revolučními novinkami. Sedmá epizoda tak je vlastně aktualizovanou variací epizod IV. Nová naděje a V. Impérium vrací úder, z nichž si bere mnoho linek, motivů i zápletek. Jen je implementuje do vlastního vyprávění. Také jeho příběh je ještě feminističtější než původní sága (která však na svou dobu byla feministická až příliš), díky čemuž se Star Wars konečně skutečně dostaly do 21. století. Hlavní otěže přebírá talentovaná bojovnice Rey, jejíž nevyřčený původ i osud asi každý odhadne. Kolem ní se pak rozbíhá odvěký spor mezi jí reprezentovanou světlou stranou síly a tou temnou, jíž propadá Kylo Ren (o jehož původu se v průběhu filmu také dozvíte leccos zajímavého).

Boj však v této epizodě končí jen částečně a podobně jako v dalších velkých ságách poslední doby si filmaři nechávají až příliš otevřená dvířka pro další díly a film tak dramaturgicky funguje jen napůl. Televiznost však již není v kontextu kinematografie tak sprosté slovo, jakým bývalo ještě před lety. Televizní seriály jsou populárnější než většina filmů, televizní tvůrci a herci berou více peněz, a tak jisté přiblížení se televizní povaze může Hvězdným válkám pomoci k dalším výdělkům. I proto je výběr J. J. Abramse, zázračného kluka z televize, který proměňuje Hollywood, skvělou volbou. Navíc ve velkoleposti Hvězdné války opravdu nejsou žádné televizní béčko, ale stoprocentní hollywoodský spektákl.

Star Wars: Síla se probouzí
(sci-fi, USA, 136 minut)
Režie: J. J. Abrams
Hrají: Daisy Ridley, Harrison Ford, Carrie Fisher, Anthony Daniels, John Boyega, Adam Driver
Premiéra: 17. prosince
Hodnocení: 80 %