Statek, kde se zkoumá smrt: Desítky mrtvol na zahradě a pár koster v kuchyni

Z dálky tenhle texaský ranč vypadá jako úplně obyčejná farma. Při bližším prozkoumání by ale nezasvěcenému kolemjdoucímu ztuhla krev v žilách. Na zahradě se totiž nachází desítky lidských i zvířecích ostatků v různém stádiu rozkladu. Nebydlí tu ale žádný masový vrah s exhibicionistickými sklony, jen tu sídlí detašované pracoviště katedry forenzní antropologie Texaské státní univerzity a mrtvoly tedy slouží vědeckým účelům.

Freemanův ranč se nachází ve městě San Marcos v Texasu. Se svými více než deseti hektary pozemků se jedná o největší pracoviště studující rozklad těl na světě. Zvířecí i lidské kostry jsou na zahradě uloženy v masivních klecích, které chrání tlející „studijní pomůcky“ před nenechavými mrchožrouty. Dvě desítky studentů tu každý semestr zkoumají posmrtný rozklad v různých podmínkách na téměř 50 tělech. Ty pochází od dobrovolných dárců z celých USA.

Každý den se na ranči odehrávají scény jako vystřižené z děl Edgara Allana Poea. Studenti na zahradě vykopávají lidské lebky, v bývalé kuchyni uvnitř statku leží na stole celá kostra a v jiné místnosti postává několik použitých rakví. Nabyté vědomosti pak ale uplatní při své budoucí profesi forenzních patologů a díky unikátní školní praxi budou lépe určovat dobu i okolnosti smrti na skutečných místech činu.

Dechberoucí sérii zachytil fotograf Robert Shults, který o povolení fotografovat Freemanův ranč žádal půl roku. Snímky pořizoval téměř rok, protože ze začátku nevydržel zápach, který je na statku doslova všudypřítomný. Nakonec si ale zvykl a zdokumentoval ono magické místo, které podle jeho slov i ateistům potvrdí, že smrtí život zdaleka nekončí. Práce ho natolik poznamenala, že když byl s fotkami hotov, stal se i on dobrovolným dárcem a i jeho ostatky se jednou budou rozkládat na pozemcích Freemanova ranče.

Fotoreportáž připravil server Reflex.cz