Steve Jobs, z nějž nespustíte oči

Steve Jobs

Steve Jobs Zdroj: cinemart

Na plátna se již poněkolikáté dostává život zakladatele Applu Steva Jobse. Tentokrát to má však smysl.

Aaron Sorkin před pár lety získal Oscara za životopisný snímek o Marku Zuckerbergovi. Nyní nabízí svou vizi další postavy technologické revoluce, která změnila svět – Steva Jobse. Na rozdíl od všech dosavadních filmů o Jobsovi, hraných i dokumentárních, má novinka režiséra Dannyho Boylea myšlenku, hloubku, skvělé řemeslo a neuvěřitelný spád. Z tohoto Jobse zkrátka nelze odtrhnout oči. A je to dáno především mimořádným scénářem, režií a hereckými výkony.

Sorkin, jak je jeho zvykem, diváka nešetří a dialogy odsýpají často rychleji, než je možnost číst české titulky. Často se překrývají, Jobs vede paralelně několik nesouvisejících rozprav, Sorkin tak vystihuje jeho geniální schopnost rozhodování ve zlomcích vteřiny. Dialogy přesto nejsou tím hlavním Sorkinovým vkladem.

Důležitější je koncept snímku vycházejícího z působivého životopisu Waltera Isaacsona. Hlavním sporem snímku je téměř ježíšovská dichotomie mezi Jobsem-vizionářem a Jobsem-člověkem. To je rozepsáno do třech dějství, jež se zároveň shodují se třemi Jobsovými prezentacemi – představení slavného propadáku Macintosh v roce 1984, uvedení Black Cube a konečně start iMaca. A před každou z těchto prezentací napnutý vizionář vede rozhovory s pěti stále stejnými lidmi, mezi nimiž nechybí Steve Wozniak, Jobsova zprvu nepřiznaná dcera Lisa nebo šéf Applu John Sculley.

Je s podivem, že podobné „konverzačky“ se ujal Danny Boyle, tvůrce emotivních snímků jako Trainspotting nebo Milionář z chatrče. Přesto to je jeho um, který Sorkinovu konceptu dodal šťávu a život (na rozdíl od chirurgicky přesného Davida Finchera ve snímku Sociální síť). Snímek tak není jen didaktický a plný skvělých myšlenek. Má také kouzlo, šarm a jeho závěr je téměř stejně dojemný jako finále Milionáře z chatrče či jiného Boyleova majstrštyku 127 hodin.

Oba jmenování tvůrci si jistě vyslouží nominaci na Oscara. Ale jistotu nominace a možná i konečného úspěchu má Michael Fassbender v roli Jobse. Právě z něj nikdy nesundáte oči, on je hlavní atrakcí, on je na dvě hodiny pro diváka opravdovým Jobsem. Někdy krutým, často brilantním, neustále fascinujícím.

Boyleovu novinku provázely pohromy od samého začátku. Původně jej chystalo studio Sony, nakonec jej dokončil Universal. V Americe je to komerční propadák s tržbami nedosahujícími ani předchozího nepovedeného Jobsova životopisu. A přesto jde o jeden z nejlepších filmů, které letos dorazí do českých kin.

Steve Jobs (životopisný, USA, 122 minut)
Režie: Danny Boyle
Hrají: Michael Fassbender, Kate Winsletová, Seth Rogen
Hodnocení: 90 %