Technologické trendy 2018: „povstání“ robotů, nové rozvozy z e-shopů a možná i dražší internet

umělá inteligence, ilustrační

umělá inteligence, ilustrační Zdroj: Profimedia

Ani politici, ani přední postavy náboženského světa. Nejvýznamnější vliv na formování soudobé společnosti má kvaltující pokrok technologických inovací, soudí řada sociologů i vizionářů. Kam posune naše běžné návyky rok 2018? Pětici hlavních očekávaných novinek představila CNN.

Roboti v ulicích

Čapkovu „robotu“ se dostává stále více nejen mediální pozornosti, nejinak tomu má být dle predikce CNN v roce 2018. Množství robotů, kteří sdílí chodník společně s lidmi, se má totiž zvýšit. Další inovační fáze čeká stroje, které už dnes dohlíží na kapsáře v obchodech nebo pomáhají s doručením občerstvení na krátkou vzdálenost.

Největší překážkou pro okamžité rozšíření robotů do praxe jsou národní legislativy. Významný pokrok se očekává i od vývoje autonomních vozů, v Česku má například vzniknout testovací okruh. Postaví ho výrobce BMW.

Boj o hlasové asistenty

Alexa, Siri, Cortana nebo Google Assistant. Nejznámější hlasoví asistenti Amazonu, Applu, Microsoftu a Googlu, kteří pomocí znalosti verbální komunikace usnadňují uživatelům manipulaci s mobilními přístroji. Který z asistentů ale ovládne trh? Zásadní nápovědu má přinést vývoj událostí právě v příštím roce. Asistenční služby nachází mnohé využití, od chytrých telefonů po moderní automobily.

Zdražení internetu

Poté, co byla v USA zrušeny pravidla síťové neutrality zajišťující svobodný a otevřený internet všem, lze očekávat první pokusy poskytovatelů připojení spočívající v zavádění nových poplatků.

Nově bude možné naúčtovat uživatelům extra poplatky za navštěvování vybraných webů. Nejpravděpodobněji budou jako první zpoplatněné sociální sítě a weby s videi. První experimenty se změnami cen se očekávají začátkem příštího roku v USA.

Boom rozšířené reality

Byť jsou technologie využívající virtuální realitu velmi populární, především v herním průmyslu, tak ale nepřinesly výrobcům takový úspěch, jaký se očekával. Změnu lze čekat v příštím roce. Do popředí zájmu by se měly dostat technologie využívající rozšířenou realitu – na rozdíl od virtuální reality nebude uživatel potřebovat speciální rozměrné a nákladné brýle, postačí mu chytrý telefon.

Skrze fotoaparát pak uvidí reálný obraz doplněný o virtuální prvky. Nejvíc by měli z přínosu těchto technologií čerpat prodejci či reklamní agentury, využití lze najít ale i ve vzdělávání.

Rozvoz nové generace

Významně se má také rozšířit služba největšího internetového obchodu Amazonu. Americký e-shop přišel už na začátku letošního roku s nabídkou donášky zboží i do domácností, ve kterých není v daný moment nikdo přítomný.

Amazon k tomu využívá speciální technologii chytrých zámků, která se má v příštím roce skrze uzavření nových partnerství s donáškovými společnostmi více rozšířit.

Podívejte se, jak to funguje v Amazonu v Dobrovízi:

Video placeholde
Amazon • Michal Nosek, Kryštof Nosek