Test kaváren: Barevné zastavení na Londýnské

Vinohrady jsou čtvrtí, kde je radost zajít na kávu. Potvrzuje to i Barevná kavárna v Londýnské ulici.

V poklidné části Vinohrad, v Londýnské ulici, láká kolemjdoucí malá zahrádka Barevné kavárny. Přesto, že není jediným podnikem v Londýnské, určitě se tu vyplatí někdy zastavit.

Několik stolků předzahrádky lemuje cestu do nevelkého, ale příjemného podniku se sympatickou obsluhou. V létě nabízí pěkné posezení (či dokonce poležení) i malý trávník v jejich sousedství.

Interiér kavárny je je laděný do žluta a hněda. Tedy taková je barva pohodlných křesílek a pohovek. Pestrobarevné stěny připomínají s trochou fantazie rozkvetlou louku. V rohu podniku nechybí malý dětský koutek.

Ke stolu usedáme s baristou Adamem Dvořákem z Kávového klubu. V pravé poledne letního dne jsme v kavárně jediní hosté, a tak hned dostáváme nápojový lístek.

„Lístek je přehledný, ale o některých množstvích kávy nebo vody by se dalo diskutovat,“ listuje nabídkou Dvořák.

Převládá hořká chuť

Kávu vaří z průmyslové směsi Dallmayr. Jídelní lístek ale slibuje, že nápoje tu hostům rádi uvaří z náhražky Caro nebo z kávy bez kofeinu.

Objednáváme si a po chvilce nám obsluha přináší espresso a cappuccino.

„Velikost espressa je správná. Má slabý náznak kyselosti, ovocné chuti, ale převládá silná hořkost,“ hodnotí nápoj Dvořák.

V Barevné kavárně servírují kávu klasicky, se sklenkou vody a na stříbrném tácku, na kterém nechybí malá pozornost, karamelová sušenka.

Cappuccino má hutnou vysokou pěnu, zdobenou obrázkem noty. Kdo by čekal latté art bude ale zklamán. Na pěnu je pečlivě vysypaná skořice podle malé šablony.

„Skořicový posyp přebíjí chuť a vůni. Souznění chuti kávy a mléka je pak nevýrazné,“ vysvětluje Dvořák. Výsledek tak barista hodnotí jen průměrně.

Kromě nápojů zde nabízejí hostům i pestrý výběr koláčů a malých jídel. Nabídku káv doplňuje třeba domácí zázvorová a citronová limonáda nebo točená kofola.

Třetí naší objednávkou je letní nápoj frappé. To zde vaří z espressa. Nápoj z ledu a mléka na konci zdobí ještě zrnkem kávy.

Barevná kavárna ale nabízí víc než jen kávu. V suterénu je multifunkční sál, který slouží jako příležitostné kino nebo koncertní a přednáškový sál.

Kavárna se v konkurenci ostatních vinohradských podniků určitě neztratí a její návštěvu lze jen doporučit.