Tramvají, trolejbusem a autobusem po Plzni? V roce 2012 za víc peněz

Plzeňané dostanou novoroční dárek. Dražší jízdenky na městskou hromadnou dopravu. A přijdou o automaty.

Několik zásadních změn čeká od Nového roku cestující plzeňskou hromadnou dopravou. Lidé si za cestu v tramvajích, trolejbusech i autobusech budou muset připlatit. Ruší se některé zvýhodněné jízdné a z ulic zmizí všechny jízdenkové automaty.

Za osmnáct korun

Plzeňští radní odklepli vyšší ceny jízdného městskou hromadnou dopravou. Jednorázová papírová jízdenka podraží o padesát procent a od 1. ledna 2012 vyjde na osmnáct korun.
„To si děláte srandu. Osmnáct korun? To je na Plzeň teda moc. To za chvíli nikdo nebude městskou jezdit,“ nevěří novoroční ceně nepřestupní jízdenky třiatřicetiletá Jana Alešová z Plzně.
„Hlavně, že všichni hlásají, jak chtějí vyhnat auta z města, a hlavně z centra Plzně. Po takovém zdražení městské dopravy právě lidé radši sednou do aut,“ myslí si.
„A kolik bude stát přestupní na Plzeňskou kartu?“ ptá se její kamarádka Petra Nová. Po získání informací vyvalí oči.
„To nemyslí vážně. Za půlhodinovou šestnáct korun? Sice je přestupní, ale i tak je to hodně. A za hodinu a půl čtyřiatřicet? To se dá jezdit dopravou teda levněji i v Praze,“ říká.
Zdraží se všechny druhy předplatného a také jízdenky koupené přes SMS zprávu i u řidičů přímo ve vozidlech.
„Už tak je jízdenka koupená u řidiče drahá. Dvacet korun. To nechápu proč. A ještě se zdraží o deset korun. Nevím, když nebudou automaty, tak kde si cestující večer nebo v noci jízdenku koupí. Jedině drahou u řidiče,“ nelíbí se změny cen jízdenek dvaadvacetiletému Karlu Sudovi.
„Jsem sice z Plzně, ale studuji v Praze, tak jsem zvyklá na ježdění dopravou spíš tam. Tady se jen občas někam popovezu tramvají. Tak mi asi moc nepřísluší hodnotit ceny jízdného v Plzni. Jen co slyším od mamky, která jezdí z Lochtína do práce na Doubravku, tak si stěžuje, že musí víckrát přestupovat. A tak občas radši jede autem,“ říká třiadvacetiletá studentka Tereza Tomsová.
„O ceně jízdného nic neříkala. Zatím. Ale jestli se jízdné zdraží, je možné, že bude jezdit už jen tím autem. Pokud by se jí městská finančně už tolik nevyplatila,“ uvažuje.
„Důvodem zdražování městské dopravy je hlavně růst nákladů na provoz a také fakt, že jednotlivé jízdné se naposledy zdražovalo v roce 2008, předplatné dokonce v roce 2004. Od té doby se o hodně zvýšily ceny energie a motorové nafty,“ říká Kateřina Fránová, marketingová specialistka Plzeňských městských dopravních podniků.

Zdarma jen s kartou

Do peněženek budou muset sáhnout od ledna i někteří senioři, kteří dosud cestovali po Plzni zadarmo. Změna se týká těch do sedmdesáti let.
„Pokud budou chtít jezdit za zvýhodněné jízdné, musí si pořídit Plzeňskou kartu,“ říká Fránová.
„Jinak budou muset cestovat za plnou taxu,“ dodává.
Stejné podmínky platí pro lidi na mateřské a rodičovské dovolené.
„Těm zaniká nárok na zlevněné jízdné. Držitelům Janského plakety zaniká nárok na bezplatnou přepravu,“ upřesňuje. Nárok na bezplatnou dopravu zůstává pro seniory nad sedmdesát let. Jim stačí, když se při přepravní kontrole prokážou pouze občanským průkazem. Bezplatně budou smět jezdit ještě držitelé průkazu ZTP, ZTP/P a průvodce k průkazu ZTP/P a děti do šesti let, jejichž doprovod může využít zlevněného jízdného na Plzeňskou kartu.

Z ulic zmizejí automaty

V žádném ze stávajících čtyřiasedmdesáti automatů si cestující v Plzni a okolí od 1. ledna 2012 nekoupí jízdenku na městskou hromadnou dopravu. Dopravní podniky totiž všechny zásobníky s papírovými lístky ruší.
Rozhodnutí odůvodňuje podnik neúměrně vysokými investicemi. „Údržba automatů je drahá a také opravy po útocích vandalů stojí hodně peněz. Navíc je cestující čím dál méně využívají,“ vysvětluje rozhodnutí Fránová.
Jejich tramvaje slouží cestujícím v Plzni na třech linkách, trolejbusy na devíti a autobusy na pětadvaceti denních a šesti nočních linkách.

Plzeňská karta zdarma

V souvislosti se změnami nabízí podnik měsíc vydávání Plzeňské karty zdarma, a to do středy 9. listopadu.
„Zájemci musí o její vydání požádat v zákaznickém centru na Denisově nábřeží nebo v Tylově ulici,“ radí Fránová.
Ta doporučuje cestujícím webové stránky Plzeňského dopravního podniku, www. pmdp.cz, kde jsou všechny podrobné informace ke všem změnám.

Ceny jízdenek od 1. ledna 2012

Jízdenka u řidiče základní 30 korun
Jízdenka ve voze (na kartu) 30 min. 16 korun
Bločková jízdenka (prodejny) 18 korun
SMS jízdenka 35 min. 20 korun
Předplatné na 380 dní 3910 korun