Trendy roku 2018: doba ve znamení žen, vesmíru a veganství

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Airbnb

Analytické firmy i pro letošní rok předložily četné představy o trendech, kterým se nelze vyhnout. Až napřesrok se ukáže, zda měly pravdu.

Všechny země používající gregoriánský kalendář se hladce přehouply do nového roku a obyvatele při jeho vítání nepochybně napadla otázka, co je v následujících dvanácti měsících čeká a nemine. Zamýšlelo se nad tím také mnoho firem i médií, které to mají v popisu práce, a mohly tak všechny zvědavce zahltit záplavou jednoznačných „trendů pro rok 2018“.

Řešilo se, co bude lidstvo jíst, jak se bude oblékat, jaké další ďábelské technologie si najdou cestu do života a jaké novinky ovlivní všední den obyčejného západního konzumenta. Některé vize zaslouží podrobnější pozornost.

Vzhledem k nedávné vlně #metoo přiznání, která zachvátila téměř celý umělecký svět, lze očekávat, že ženy začnou hrát mnohem větší roli minimálně ve filmu a médiích. Ve světě jsou čím dál výrazněji slyšet hlasy, aby bylo více režisérek, scenáristek, producentek i fotografek.

Rozšířená realita se stane mainstreamovou záležitostí. Velmi jednoznačně to vysvětlil už v říjnu ředitel Applu Tim Cook: „Myslím, že neexistuje žádná oblast, která by zůstala rozšířenou realitou nedotčená.“

Lidstvo se pravděpodobně posune směrem ke komerčním letům do vesmíru. Elon Musk se společností SpaceX plánuje vynést první cestující již letos, jeho konkurent Jeff Bezos do dubna příštího roku. Snaží se i boháč Richard Branson, který pro realizaci svého snu získal miliardovou injekci ze Saúdské Arábie.

Darování peněz a věcí se zjevně stane staromódní záležitostí, v letošním roce se prý rozšíří nový trend ve společenské odpovědosti firem (CSR). Dary humanitárním organizacím budou mít podobu sdílení analytických dovedností, technologií a datových souborů.

Veganství neboli trend vyřazování živočišných produktů z jídelníčků nabírá na popularitě, a i když to v Česku ještě není tolik znát, velké řetězce se už musejí začít ohánět. Příkladem je třeba McDonald’s s prvním veganským burgerem nebo Pizza Hut s nabídkou veganského sýru.