Tuzemská vína se loni ve světové konkurenci neztratila

víno

víno Zdroj: sommelier

Již několik let sbírají vína z Moravy a Čech významná ocenění z nejprestižnějších světových soutěží. Loňský rok jen potvrdil, že trend vzestupu kvality práce našich vinařů je trvalý.

Výmluvný je triumf z poslední velké světové vinařské soutěže, kterým byla prosincová Terravina v Izraeli. Vinařství Čech z Tvrdonic se stalo nejúspěšnějším účastníkem této soutěže. Jeho ledové víno Sauvignon 2010 získalo absolutní vítězství, titul mezinárodního šampiona soutěže a šampiona kategorie.

K tomu přidalo ještě velkou zlatou medaili a titul šampiona v kategorii růžových vín za Cabernet Sauvignon rosé 2010. Je škoda, že tvůrce vítězných vín Jan Čech se už tohoto unikátního ocenění své práce nedočkal, podlehl loni v květnu zákeřné chorobě.

Celkem získala Česká republiky v Jeruzalémě čtyři velké zlaté medaile, 13 zlatých a 19 stříbrných medailí a stala se tak nejúspěšnější účastnickou zemí.

Francouzský rozjezd

Závěr roku již jen korunoval předchozí úspěchy. Odstartovalo je pařížské Vinalies Internationales, odkud jsme si přivezli pět zlatých a 30 stříbrných medailí. Nejvíce se dařilo vinařství Josef Dufek, které získalo dvě zlaté medaile za Rulandské šedé výběr z bobulí 2009 a Ryzlink vlašský pozdní sběr 2010 a dvě stříbrné za Aurelius pozdní sběr 2010 a Rulandské šedé výběr z hroznů 2010.

Další francouzská soutěž Chardonnay du Monde přinesla fenomenální úspěch Josefu Valihrachovi, jehož výběr z hroznů 2006 si odvezl cenu za třetí nejlepší Chardonnay na světě. Ani další z jeho vzorků nezůstal bez ocenění: Chardonnay výběr z hroznů 2007 barrique získal bronz.

Na soutěži Concours Mondial de Bruxelles obhájila Česká republika 21 medailí již dva roky po sobě. Opětovně se dařilo Josefu Valihrachovi, jehož Chardonnay, tentokrát výběr z hroznů 2007, získalo velkou zlatou medaili. Takto vysoké hodnocení získala Česká republika vůbec poprvé. Celkově moravská a česká vína přivezla jednu velkou zlatou, dvě zlaté a osmnáct stříbrných medailí.

Z Londýna přes Prešov až do San Franciska

Seriál prestižních zahraničních soutěží pokračoval v květnu v Londýně na Decanter World Wine Awards. Historických úspěchů zde dosáhla naše červená vína. Z osmnácti přihlášených vzorků červených vín bylo oceněno hned dvanáct. O prvotřídní kvalitě moravských a českých bílých vín se už ve světě ví, ale na to, abychom poráželi Francii, Itálii či Jižní Ameriku také v červených vínech, si budou muset hrdí majitelé vyhlášených vinařských domů celého světa ještě chvíli zvykat.

Z celkově přihlášených 118 vzorků získala v Londýně moravská a česká vína deset stříbrných a 33 bronzových medailí a 40 diplomů. Mezi nejúspěšnější vinaře se zařadili Tomáš Krist s deseti oceněními a Zámecké vinařství Bzenec s devíti cenami.

Soutěž Muvina 2011, která se konala na Slovensku v Prešově, opanovala zejména naše sladká vína. O dvě nejcennější medaile, velké zlaté, se zasloužily Vinné sklepy Lechovice a Vinné sklepy Valtice.

Na konci června se moravská a česká vína vydala na cestu za oceán. Na soutěži San Francisco International Wine Competition získalo Vinařství Líbal z Horních Dunajovic titul nejlepšího Sauvignonu výstavy. Moravská a česká vína dále vybojovala 79 medailí, což je celkově ještě o tři více než v roce 2010.

Bodování u sousedů

Mezi nejprestižnější světové soutěže patří zejména díky velmi přísnému bodovému hodnocení bezesporu Mundus Vini, která se koná v Německu. Moravská a česká vína si přesto odvezla 11 medailí. Tři získaly Vinné sklepy Valtice a Vinselekt Michlovský obhájil zlatou medaili z roku 2010, tentokrát za polosladký Ryzlink vlašský výběr z bobulí 2009.

Ve vybrané společnosti

Výčet úspěchů by nebyl úplný, kdybych nepřipomenul výrazné zastoupení našich vín v ročence Vins du Monde, do které odborníci zařazují nejlepší tisícovku světových vín. Do tohoto „vinařského Michelina“ se vešlo hned 35 našich vín. Největší pozornost komisařů a autorů výběru 1000 Vins du Monde si vysloužila Vinařství Horák, Josef Dufek, Tomáš Krist a Mikrosvín Mikulov shodně se čtyřmi víny.

„Být na jedněch stránkách vedle nejvyhlášenějších vinařských domů světa je pro naše vinaře tím největším oceněním jejich práce,“ komentoval mezinárodní úspěch našeho vinařství Pavel Krška, ředitel Národního vinařského centra. Právě organizační zajištění Národního vinařského centra a finanční podpora Vinařského fondu umožňují, že naši vinaři vyjíždějí na světové soutěže stále častěji.

Autor je redaktorem časopisu F. O. O. D.