Už zase vědí, kolik udeřilo

Už tři týdny ukazují a odbíjejí čas hodiny ve věži kostela sv. Anny v Sedleci. Po více než padesáti letech.

Je středa 3. listopadu, šestá hodina večerní. Hodiny na kostele začínají odbíjet. Nejprve menší gong čtyřikrát oznámí, že je celá hodina, vzápětí velký odpočítá šesti údery přesný čas. Naposledy slyšeli sedlečtí tyto zvuky někdy před možná pětapadesáti lety.
„Hodiny sundali z kostelní věže někdy v sedmdesátých letech, ale podle pamětníků už asi od poloviny padesátých let neodbíjely. Jejich současná oprava byla součástí opravy věžní báně,“ říká Alois Kůrka.
Vede občanské Sdružení na záchranu kostela, které s opravami zchátralé památky začalo před šesti lety. Na začátku byl kostel v havarijním stavu a nejprve bylo nutné udělat střechu a opravy stropní klenby.
Oprava hodin znamenala zrestaurování původních gongů na odbíjení času, výrobu replik čtyř ciferníků a čtvera párů hodinových ručiček, přivedení elektřiny na věž a osazení elektrických hodinových strojků a ovládací elektroniky. Záležitost za více než čtvrt milionu korun. „Restaurátorka Alena Kavková musela udělat nové pozlacené ručičky a ciferníky podle původních předloh, schvaloval je Památkový ústav. Místo původního hodinového stroje je tam nyní stroj elektrický. Vlastní zprovoznění hodin udělala firma Elektročas pod vedením hodináře Daniela Hryce. Původní hodinový stroj by se musel každý druhý den natahovat a na věž je to sto padesát schodů. Navíc ty poslední, to už je spíš žebřík,“ vysvětluje Kůrka.
Nastavení času na hodinách, které ukazují čas na všechny čtyři světové strany, je řízené přes satelit z Frankfurtu nad Mohanem. Opravu zaplatilo sdružení z peněz, které soustřeďuje na celkovou opravu kostela z dotací města Karlovy Vary, z peněz od Fondu českoněmecké budoucnosti, z darů a výtěžků benefi čních akcí, především koncertů. Těmi je sedlecký kostel, respektive sdružení, dnes už proslulé.
V plánu na příští rok má sdružení opravu poslední části střešního pláště, opravu staticky narušené vstupní klenby, dokončení opravy klenby na jednom z balkonů a opravu vchodových dveří, kterých je celkem sedm. Podle Kůrky by na všechno stačilo přibližně 860 tisíc korun.
Nejbližší benefiční koncert se uskuteční 28. listopadu od 16 hodin. S programem k prvnímu adventu vystoupí Komorní pěvecký sbor Paleta, Smyčcový kvartet sourozenců Rezkových, Pěvecký sbor Orbis Pictus a Pěvecké duo Petra Jariabková a Pavla Ššastná s varhanním doprovodem.