V Albánii vysílá jedna televize "nahaté" zpravodajství

Zpravodajství televizní stanice Zjarr

Zpravodajství televizní stanice Zjarr Zdroj: Profimedia.cz

Zpravodajství s mladými hlasatelkami s poloobnaženým a většinou bujným poprsím, které jen zčásti zakrývají šaty: s takovou novinkou přišla v Albánii jedna soukromá televize. Cílem je zvýšit sledovanost.

Majitel televizní stanice Zjarr Ismet Drishti se tváří v tvář ostré konkurenci rozhodl vysílat „nahaté“ informace. Tvrdí, že se tak více přibližují pravdě. „V Albánii, kde politici se zprávami manipulují, potřebuje veřejnost médium, které by poskytovalo informace takové, jaké jsou, tedy nahé,“ vysvětluje Drishti, bývalý scénograf a novinář.

Toto obnažené zpravodajství šířené kabelem a internetem si podle něj získává stále více posluchačů. „Neprodáváme sex, reprodukujeme aktuality, tak jak jsou, má to symbolický význam, ale je to také dobrá reklama,“ soudí Drishti. V nejbližší době chce vysílat holé zprávy také v angličtině a francouzštině.

Podle čtyřiadvacetileté hlasatelky Grety Hoxhajové je práce ve skrovném oděvu tou nejkratší cestou ke slávě. „Pět let jsem tvrdě pracovala v jedné místní televizi a nikdo si mě ani nepovšimnul,“ vysvětluje studentka práva a psychologie.

Zpravodajství televizní stanice ZjarrZpravodajství televizní stanice Zjarr | Profimedia.cz

Greta Hoxhajová dnes uvádí zprávy v televizi Zjarr v lehounkém oblečení a ničeho nelituje. „Během tří měsíců jsem se stala hvězdou,“ zdůrazňuje. Z Austrálie jí teď přišla nabídka na tutéž práci pro jednu australskou televizi.

Každý večer v půl osmé Greta s poprsím sotva zakrytým svetříkem, nejčastěji růžovým, hlásá zprávy, jako by se nic nedělo. Ve všedním životě se prý obléká úplně stejně jako ostatní dívky její generace. „Poprsí vystavuju jen v televizi,“ prohlašuje.

Greta na své pozici vystřídala jednadvacetiletou studentku Enki Braçajovou, jíž vnadné poprsí zajistilo proslulost na Balkáně i mimo regiony, kde se hovoří albánsky. Oficiálně Enki odešla proto, že nebyla spokojena se svou mzdou, ale podle jejích kolegů se jí podařilo stát se modelkou.

Zpravodajství televizní stanice ZjarrZpravodajství televizní stanice Zjarr | Profimedia.cz

Greta, která sní o tom, že udělá kariéru ve světě médií a reklamy, nedbá o negativní komentáře, které se objevují zejména na albánských sociálních sítích. V Albánii, která má asi tři miliony obyvatel, většinou muslimů, je patriarchální a tradicionalistická společnost. Kritiky jen prší.

„Je politováníhodné, když se někdo k něčemu takovému sníží jen proto, aby byl na obrazovce,“ píše jeden uživatel internetu na adresu mladé hlasatelky. Další si dovoluje nevhodné komentáře k rozměrům jejího poprsí. „Je skandální, že se něco takového děje jen proto, aby se zvýšila sledovanost,“ konstatuje další a dodává, že taková exhibice je odporná.

„Tyto reakce se mě nijak nedotýkají, mám odvahu dělat svou práci a teď jsem hvězda,“ odpovídá Greta na kritiky. Kupodivu nijak nereagovaly feministické organizace a ozval se jen málokterý z novinářů.

Zpravodajství televizní stanice ZjarrZpravodajství televizní stanice Zjarr | Profimedia.cz

„Nahota nemůže vyřešit krizi médií,“ prohlašuje předseda albánského Svazu novinářů Aleksandër Cipa.

Dvaadvacetiletý student žurnalistiky na Tiranské univerzitě Ariol Dedaj vyjadřuje politování nad tím, že „všichni mluví o poprsí, ale nepadne ani slovo o vysílaném zpravodajství“.

Analytik Leonard Olli, který se specializuje na média, nehází kamenem po nikom. „Existuje možnost volby a každý si může svobodně přepnout program,“ říká.