V Plzni vznikla kavárna, kde hosté platí jen tolik, kolik chtějí

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Shutterstock

Kavárna bez cen za konzumaci, kde hosté platí jen tolik, kolik chtějí, začala fungovat v centru Plzně. Majitelé doufají, že bude do půl roku vydělávat. Veškeré peníze pak půjdou na nadační fond a do jihoafrického dětského domova.

„Myslíme si, že člověk dokáže nejlépe soudit vlastním srdcem a není dobré, aby byl závislý na výpočtech cen od druhých lidí. U nás platí pouze za to, za kolik mu návštěva stojí, tedy nejen za produkt. Nemusí třeba zaplatit nic, nám je to jedno. Věříme lidem, že jsou v jádru dobří. A zatím se nám to nevymstilo, i když za měsíc se toho nedá moc říct,“ uvedla spolumajitelka kavárny Perfect World Dominika Pašková. Nebojí se, že lidé budou návštěvy kavárny zneužívat. „Tyto lidi vůbec nepřitahujeme díky energii, která tady je,“ uvedla. Podle ní projekt láká velmi zajímavé lidí, kteří jsou hodně otevření alternativním směrům života, například umělce.

„Kvůli tomu, že jsou lidé zvyklí na nastavený systém, tak je často překvapíme, když řekneme, aby zaplatili, kolik chtějí,“ uvedla Pašková. Za první měsíc přišlo do kavárny přes 100 lidí. „Ekonomicky jsme určitě prodělali, protože ten nájem, který tu je, je relativně vysoký, protože je to střed města. Navíc musíme platit obsluhu a tak dále,“ uvedla. Pašková předpokládala, že bude muset projekt první měsíce dotovat ze svého. Je to ale myšlenka nadčasová a dlouhodobá, uvedla. Kavárna chce zároveň „zrušit anonymitu“. Hosté se baví mezi sebou, poslouchají se navzájem a připojují se k dalším, což podporuje obsluha. Kavárna zaměstnává děti z Dětského domova Domino, jimž je zhruba 17 let.

Projekt navazuje na zkušenosti jazykové školy Perfect World, kde se jazyky učí „jednoduše, hrou, aby to lidi bavilo“. „Hodně dáme na vztahy s lidmi a už tato jazykovka spolupracuje s dětským domovem, protože jsme před půl rokem založili nadační fond, na který posíláme z každé lekce deset korun. Na konci roku se pak vybere jedno dítě, které pošleme na týdenní jazykový pobyt do ciziny,“ řekla.

Do kavárny, která je otevřená denně, se vejde 20 lidí. Každý den je tam nějaký program. Od jazykové konverzace přes promítání fotek ze zahraniční v cizím jazyce a turnaje ve stolních hrách po společná čtení hostů, kteří se baví o obsahu knih. Na zdi lidé píšou své sny. Až se kavárna rozběhne a začne vydělávat, chtějí majitelé veškerý zisk posílat na nadační fond a na projekt Andělé Afriky. Jazyková škola už totiž úzce spolupracuje s jihoafrickým dětským domovem v Eastern Cape, kde jsou odložené, zneužívané a týrané děti.