V pražských Malešicích zahájena největší pasivní bytová výstavba v ČR

Výstavba energeticky pasivního bytového komplexu Ecocity Malešice, zatím největšího svého druhu v ČR, byla zahájena. Projekt, v kterém je při zahájení I. etapy prodáno 30 % bytů, realizuje developerská společnost JRD. Dokončení stavby je plánováno na březen 2014 a noví majitelé se mohou nastěhovat o měsíc či dva později, oznámila firma.

„Můžeme nabídnout veřejnosti dnes již cenově dostupnou variantu šetrného energeticky pasivního bydlení, které přináší benefity nejen v podobě finanční úspory, ale především bude chránit jejich zdraví,“ říká ředitel skupiny JRD Jan Řežáb. „JRD nechce vytvářet pouze byty, ale domovy vhodné pro život. Během dvou etap bude v Malešicích mezi lesem a Malešickým parkem postaveno celkem 110 bytů v nejvyšším energetickém standardu, který je ale cenově konkurenceschopný běžné bytové výstavbě.

Oproti běžné výstavbě přináší navíc významné výhody v podobě zdravého vnitřního prostředí, úspor na energiích a šetrné bydlení uprostřed přírody. V projektu převládají byty 3+kk a 4+kk v nadstandardních velikostech a ke vzdušnosti přispívají také zvýšené stropy a dveře. Každý byt má vlastní venkovní prostor v podobě předzahrádky, balkonu či terasy a důmyslnému řešení parkování v podzemních garážích bez zajíždění do prostoru Ecocity Malešice.

Projekt Ecocity Malešice je umístěn do klidné městské části Malešic, která leží v širším centru Prahy. Do centra se dá dostat za deset minut autem nebo do 20 minut městskou hromadnou dopravou. Funguje zde komplexní infrastruktura a zároveň je Ecocity zasazeno do parku, který právě prochází rozsáhlou rekonstrukcí a postupně se tak stává moderním relaxačním centrem s dětskými hřišti, cyklotrasami, fontánami, sociálním zařízením a vyhraněným prostorem pro volné pobíhání psů.

Ecocity Malešice přináší významné úspory díky spotřebě pouhých 10,8 kWh/m2/rok, která představuje úsporu až 85 % finančních nákladů na vytápění. Této nízké spotřeby je docíleno použitím vzduchotechnické jednotky s rekuperací tepla, mimořádně silnou vrstvou tepelné izolace, kvalitními materiály a oknům s trojskly. Pro srovnání současná běžná bytová výstavba dosahuje potřeby 100 kWh/m2/rok. „Díky tomu se dá ušetřit až 12 tisíc Kč ročně na vytápění,“ dodává výkonný ředitel JRD Martin Svoboda.

Vzduchotechnická jednotka zde zajišťuje také zdravé vnitřní prostředí s ideální vlhkostí vzduchu, znatelném snížení prašnosti až o 90 % a s nízkou hladinou CO2. Systém řízeného větrání zajišťuje pravidelnou výměnu čerstvého vzduchu, který navíc cestou do domu prochází přes prachové filtry. Alergici si mohou filtr vyměnit za pylový. Díky vzduchotechnické jednotce není potřeba otevírat na noc okno.