Vánoční kouzla vábí na statek Bernard

Vánoční trhy se letos na statku Bernard ponesou v duchu čertů, rekordu o největší betlém a staročeských vánočních zvyků.

Výstava betlémů, vánoční jarmark, pečení svátečních dobrot v peci a koledy půvabně zpívané dětským sborem.

K tomu zahraje Strašlivá podívaná, další kusy předvede divadlo pro děti. Na statku Bernard ožijí o víkendu vánoční zvyky a program okoření i pokus o rekord - největší betlém ze slaného těsta.

Přineste slanou figurku

Do soutěže se může zapojit každý. Stačí vymodelovat a upéct figurku a přinést ji na statek.

Vánoční trhy v sobotu i neděli začínají na Bernardu mezi jedenáctou a sedmnáctou hodinou. Kdo se bude v té době chtít i trochu ohřát, může navštívit některou ze stálých expozic. Centrum tradičních řemesel je otevřené už od roku 2006. Návštěvníci mohou v jednotlivých dílnách nahlédnout pod ruce zkušeným řemeslníkům, anebo ještě lépe - sami si tradiční řemeslné postupy vyzkoušet.

Vedle několikadenních kurzů, kde zájemci získají v řemesle základní zručnost, nabízí Centrum tradičních řemesel i hodinové rychlokurzy. Lidé se v nich mohou naučit pracovat s keramikou, vyrábět vonné svíce, šít boty či používat speciální metodu patchwork. Pokud si vyberete designérství, pravděpodobně odejdete s vlastním tričkem.

Zábavné centrum řeky Ohře je na statku Bernard novinkou. Od srpna 2011 představuje ojedinělá expozice návštěvníkům pomocí interaktivních modelů zajímavosti z celého toku řeky. Tedy od jejího pramene v bavorských Smrčinách až po Litoměřice, kde se vlévá do Labe. Dominantou výstavy je obří model Ohře s dotykovými obrazovkami a videospoty s průvodním hlasem Vladimíra Čecha, na kterých zhlédnete více než osmdesát zajímavostí z německé i české strany.

To vše v německém i českém jazyce. Expozice je inspirativním zdrojem informací také pro děti, o zajímavostech z regionu se totiž dozvědí přístupnou a zábavnou formou.

Interaktivní model

Modely všech mostů, dolů, staveb a jezů jsou interaktivní, takže si sami můžete zvolit, jak mnoho chcete být o dané atrakci informováni.

Za pozornost stojí i model hlubinného dolu, který ukazuje, jak se kutalo uhlí v minulém století. Každý si pak může dopřát trochu odpočinku u pramene Ohře.

K vánočním trhům na Bernardu se skvěle hodí velký a pohyblivý betlém, který se ve válečných časech za tajuplných okolností stěhoval v batohu z Poohří do příhraničí.

TIP SEDMIČKY

Recept na betlém ze slaného těsta

* 0,5 kg hladké mouky, 0,5 kg jemné soli, 300 ml vody, 1 lžíce oleje
* Mouku se solí promícháme v misce, doplníme vodou a olejem a vypracujeme hladké těsto. Správné těsto se nesmí lepit na ruce.
* Hotové těsto vložíme do mikrotenového sáčku, aby během modelování nevysychalo.
* Ozdoby tvarujeme přímo na plechu, může být vystlaný alobalem.
* Jednotlivé části lepíme k sobě vodou.
* Pečeme v mírně vyhřáté troubě zhruba na 120 °C. Po půl hodině můžeme dopéct na vyšší teplotu.
* Ozdoba je upečená, když je celý povrch tvrdý.

Řemeslné dílny a Zábavné centrum řeky Ohře

* Otevřeno je od úterý do neděle od 9.00 do 17.00 hodin.
* Restaurace je otevřená denně od 11.00 do 22.00 hodin.
* Vstup do řemeslných dílen je zdarma.
* Za lístek do Zábavného centra řeky Ohře dospělí zaplatí 80 korun, rodina 160 korun, senioři, děti a studenti 40 korun. Při skupině více než 15 lidí je desetiprocentní sleva.
* Od 20. srpna je centrum ve zkušebním provozu za poloviční vstupné.
* Na statku Bernard je běžně dostupné parkování do padesáti metrů od budovy.
* Při kulturních akcích je vybírán poplatek 20 korun za vůz.
* Bezbariérový přístup má areál statku a restaurace.
* Domácí zvířata na statek smějí jedině na vodítku, do dílen po domluvě.