Vědci radí: odpočiňte si jako Buddha

Zdroj: Positive energy

Nová technologická metoda hluboké relaxace je založena na pradávných principech východních náboženství. Že je v tom rozpor? Právě napak!

V Asii během staletí vyvinuli desítky různých meditačních technik, umožňujících absolutní odpočinek duše o těla. Nehledejte za tím žádnou pouťovou mystiku. Jde prostě jen o to naučit se uvést svou mysl do hladiny alfa (asi 8 – 13 Hz), kdy se mysl vyprázdní od jakýchkoli myšlenek. Tento bdělý odpočinek je doprovázen příjemnými a slastnými pocity pohody a celkovou duševní i tělesnou regenerací organismu. Funguje to i bez náboženství, protože jde zkrátka jen o efektivní metodu, jak “vypnout”.

Absolutní pohoda!

Jenže většina z nás vypnout prostě neumí. Přes den jsme v jednom kole a alfy dosahujeme jen v krátkých chvílích těsně před usnutím a před probuzením. Po zbytek života jsme buď zcela utlumeni ve spánku nebo naopak zcela aktivní během dne.

Vzpomeňte si ale třeba na vzácnou chvíli, kdy se po dlouhém výletě na běžkách a horké sprše se slastně rozlámaným tělem svalíte ke krbu se sklenkou červeného vína v ruce. Díváte se do mihotajících se plamenů, posloucháte praskání ohně a pomalu se propadáte sami do sebe. Čas se zastavil – jste TADY A TEĎ. Absolutní pohoda! Právě jste se dostali do hladiny alfa. Tedy stejného stavu mysli, jako meditující mnich někde v tibetském nebo thajském klášteře.

A teď si představte, že se to dá dosáhnout i bez drmolení modliteb, bez běžek, vína a krbu. Umí to “ladička mozku” – přístroj autovizuální stimulace (=AVS), slangově nazývaný psychowalkman. Tenhle “stroj na odpočinek” vás kombinací zvuků a barevných záblesků o určité frekvenci doslova vtáhne do hlubokého odpočinku. 

Starý cíl novou cestou

Americký neurovědec Michael Hutchinson o tom říká: „Usadíte se do křesla, na hlavu si nasadíte sluchátka a brýle, stisknete tlačítko s nápisem START, zavřete oči a propadnete se do hladiny alfa. Když o půl hodiny později přístroj vypnete, budete se cítit odpočinutí, svěží a velmi soustředění…“

Český psychoterapeut a zenbuddhista Vlastimil Marek k domu dodává: “Kdyby žil Buddha dnes, Laxman by určitě používal. Na moderní technologii není vůbec nic špatného, naopak. Z Prahy do Brna už dnes nikdo nejezdí koňským povozem, ale autem nebo vlakem. Je to prostě rychlejší. Proč tedy moderní prostředky nepoužít i v oblasti odpočinku a práce s vlastní myslí? Pro meditaci a psychohygienu dnes podle mne neexistuje efektivnější a příjemnější nástroj, než je právě Laxman.”

Nejvíce informací o AVS přístrojích v češtině najdete na portálu www.psychowalkman.cz.