VIDEO: Když je nejhůř, kamion si sám dupne na brzdu

Nárazy zezadu tvoří výzanamnou část dopravních nehod. O řešení tohoto problému se pokouší společnost Volvo Trucks, která vyvinula systém kombinující varování před kolizí a automatické nouzové brzdění. Novým systémem disponují nové tahače Volvo serie FH. Automobilka si od bezpečnostního zařízení slibuje, že pomůže řidičům včas odvrátit náraz do překážky před nimi, nebo ho v nejhorším alespoň zmírnit.

Systém kombinuje radar a kameru, které spolupracují na identifikaci a sledování vozidel vpředu. Vše je navrženo tak, aby zařízení řidiče včas upozornilo na hrozící nebezpečí kolize se stojícími i pohyblivými vozidly. Systém dokáže kamion zastavit a zabránit tak srážce s vozy pohybujícími se až 70-kilometrovou rychlostí.

Když zařízení rozezná vozidlo, jehož rychlost je tak nízká, že by do něho jedoucí kamion narazil, rozsvítí se na čelním skle kamionu výstražné červené světlo, aby připoutalo řidičovu pozornost k zpomalenému provozu před ním. Nicméně, pokud systém vzápětí nezaznamená od řidiče žádnou rekaci, například zásah do řízení nebo brzdění, k blikajícímu světlu se přidá varovné pípání. Potom následuje už jemné automatické brzdění, a teprve když všechno selže, systém aktivuje nouzovou brzdu, která už razantně učiní vše – včetně úplného zastavení – pro to, aby odvrátila srážku.