Víte, kolik Vám zbyde v důchodu na koníčky?

Víte, kolik Vám zbyde v důchodu na koníčky?

Víte, kolik Vám zbyde v důchodu na koníčky?

V loňském roce odstartovala takzvaná velká penzijní reforma. V důsledku dosavadní absence informační kampaně i slabé politické podpory ji však veřejnost přijala velmi vlažně. Nyní se blíží termín, kdy se občané starší pětatřiceti let musejí rozhodnout, zda do II. pilíře vstoupí, či nevstoupí.

V důsledku dosavadní absence informační kampaně i slabé politické podpory ji však veřejnost přijala velmi vlažně. Nyní se blíží termín, kdy se občané starší pětatřiceti let musejí rozhodnout, zda do vstoupí, či nevstoupí.
Po 1. červenci 2013 o tuto možnost volby a zároveň o zajímavou příležitost, jak zhodnotit své finance, přijdou.

Na řadu tedy přichází otázka: „Má cenu vstoupit do II. pilíře?“ Vlastimil Čermák, bankovní poradce Komerční banky, je přesvědčen o smyslu i výhodnosti II. pilíře.

Vlastimil Čermák, bankovní poradce Komerční bankyVlastimil Čermák, bankovní poradce Komerční banky

Mohou se lidé v dnešní době spolehnout pouze na státní důchod?

Mohou, otázkou však je, jaká bude jejich životní úroveň po odchodu do penze. Uvedu jednoduchý příklad. Šestatřicetiletá žena se dvěma dětmi a hrubým měsíčním příjmem 20 000 korun by podle současných podmínek dostala od státu důchod 7 415 korun. Představuje pro vás tato částka jistotu důstojného stáří?

A druhý pilíř je jistota?

Hodně diskutovaný druhý pilíř je bezesporu jednou z možností, jak se zajistit na stáří a jak dosáhnout na vyšší příjem v penzi. Proto bych doporučoval využít i třetí pilíř. Využitím všech tří pilířů máte opravdu reálnou šanci prožít své stáří na úrovni, bez obav o neustálý nedostatek financí.

Co tedy mohou lidé od druhého pilíře očekávat? V čem jsou jeho výhody?

Cílem druhého pilíře je umožnit vám část odvodů ze sociálního pojištění vkládat na svůj vlastní účet. Každý měsíc odvede váš zaměstnavatel 3 % z vaší hrubé mzdy do II. pilíře a sníží o tuto částku platby na sociální pojištění (tedy do státního rozpočtu). A to za předpokladu, že si do II. pilíře odvedete další 2 % ze své hrubé mzdy. Výsledných pět procent hrubé mzdy penzijní společnost investuje, a vytvoří tak další zdroj vašich příjmů v důchodovém věku.

Co se bude dít s těmi pěti procenty ve ?

Všechny naspořené prostředky se až do doby dosažení důchodového věku zhodnocují. Je vhodné projít si nabídky penzijních společností a dobře vybírat. Například KB Penzijní společnost

Hodně lidí od II. pilíře odrazuje fakt, že z něj nemohou vystoupit…

To je pravda, ale na druhou stranu, ať se děje, co se děje, prostředky jsou uloženy na vašem důchodovém účtu, zhodnocují se a ve chvíli, kdy jdete do penze, je máte k dispozici. Kdybyste je mohli vybrat dříve, nedávala by penzijní reforma smysl.

Může nastat situace, kdy jiná vláda druhý pilíř zruší a lidé o své peníze přijdou?

Do budoucna může samozřejmě dojít k určitým změnám, ale stát nemůže druhý pilíř jen tak zrušit a vzít občanům jejich vlastní peníze. I největší opoziční strana se už vyjádřila, že pokud by hypoteticky II. pilíř zrušila, umožní jeho účastníkům buď vrátit 3 % do I. pilíře a 2 % vlastních prostředků do III. pilíře, nebo celou částku převést do III. pilíře s tím, že se důchod z I. pilíře zkrátí o dobu, kdy z něj byla 3 % vyváděna (o 0,3 % ročně). Účastníci II. pilíře tedy v žádném případě o své finanční prostředky nepřijdou.

Spočítejte si svou penzi na www.kbps.cz/kalkulacka nebo volejte bezplatnou infolinku na 800 111 124.