Výměna průkazů: řidiči otálejí

Do konce roku si musí několik tisíc lidí vyměnit řidičský průkaz.

Nevyměněných řidičských průkazů je stále dost. Jen na Mladoboleslavsku je to značný počet – šest tisíc šest set. Jejich majitelé by si je měli vyměnit do konce letošního roku. Zdali to stihnou, je otázkou. Zbývá jim ještě celých sto čtyřicet jedna dní.
Vedoucí Odboru dopravy a silničního hospodářství Josef Macoun je připravený prodloužit na konci roku pracovní dobu úředníků, kteří mají agendu řidičů na starost. „Až ke konci roku uvidíme, jaká je situace. Podle toho určíme otevírací dobu,“ řekl.
Podle propočtů týdeníku Sedmička by každý týden muselo o nový řidičský průkaz požádat tři sta třicet řidičů. To znamená, že by o výměnu řidiči požádali každých pět minut a patnáct sekund pracovní doby úředníků. Počítá se nejen s klasickými úředními dny pondělím a středou, ale i s těmi ostatními pracovními. V současné době úřad využívá sto řidičů týdně.

Jaké průkazy vyměnit?

Pro veřejnost jsou pracovníci magistrátu k dispozici v pondělí a ve středu od osmi hodin ráno do pěti hodin odpoledne, v úterý a pátek od osmi hodin ráno do dvanácti hodin a ve čtvrtek od dvanácti do tří hodin odpoledne.
V Česku jsou v současné době platné čtyři typy řidičských průkazů. V následujících letech dojde k postupné výměně tří typů, které jsou ze zákona řidiči povinni si vyměnit nejpozději do konce roku 2010, případně 2013. Od 1. ledna 2014 již bude platný pouze jeden typ řidičského průkazu. Výměna do konce letošního roku se týká řidičských průkazů, vydaných od roku 1993 do roku 2000. Průkazy vydané v letech 2001 až 2004 si řidiči musí vyměnit do konce roku 2013.

Řidič k povinné výměně řidičského průkazu potřebuje platný občanský průkaz, jednu barevnou nebo černobílou fotografii o rozměrech čtyři a půl krát tři a půl centimetru a žádost o vydání. „Výměnu provádí Odbor dopravy a silničního hospodářství Magistrátu města Mladá Boleslav,“ řekl Macoun.

Výměnu neřešíme

Výroba nového průkazu v současné době trvá deset až čtrnáct dnů. Jeden z řidičů, který si musí řidičák do konce roku vyměnit, Jiří Stroch, s výměnou nespěchá. „Nemám čas chodit na magistrát a čekat ve frontě. Až to bude aktuální, dojdu si tam,“ tvrdil Stroch.
Motoristé, kteří budou odkládat výměnu na poslední chvíli, se ale vystavují nebezpečí dlouhých čekacích lhůt. Tiskový pracovník boleslavského magistrátu Pavel Šubrt upozornil, že ti, kteří výměnu do určeného data nestihnou, už nebudou osvobozeni od správních poplatků. Pokud lidé vyjedou s neplatným průkazem, mohou dostat pokutu až dva a půl tisíce korun. Jiný muž má řidičák dávno vyměněný. „Pravidelně jezdím do zahraničí a řidičák podle evropských norem je pro mě nutností,“ řekl Tomáš Hájek.

Účast není nutná

Podle Martina Nováka z Ministerstva dopravy České republiky je možné podat žádost v zastoupení na základě plné moci. Ta navíc nemusí být ověřená. „Zapotřebí jsou přílohy včetně dokladu totožnosti žadatele. K převzetí průkazu zmocněncem už musí dojít na základě ověřené plné moci,“ podotkl Novák.