Vyráběl první televize Mánes

Digitální vysílání ukončilo éru primitivních antén a starých televizorů a nastartovalo v Budějovicích satelitní boom.

Pro dnešní studenty elektrikářských oborů je to středověk. První televize značky Mánes, Aleš či Astra měly robustní dřevěné skříně. Kromě elektronek bylo uvnitř dost místa i pro pavouky. Hrály někdy na kus drátu upevněného třeba na garnýži. Když přejelo kolem oken auto, obraz se rozkmital.
„V roce 1957 jsem byl jako učeň Tesly Strašnice u první série televizorů Mánes. Kolem Prahy jsme chytali signál z vysílače Cukrák. Je zajímavé, že jsme chytili i rakouský program z Jauerlingu,“ vzpomíná sedmdesátiletý Milan Richter.
Po vyučení se dostal na vojnu do Českých Budějovic. Pracoval v místní Tesle a sedm let v MAPE Mydlovary. Televizi Mánes vyhodil do sběru před několika týdny. Překážela mu v bytě. Kromě výroby primitivních antén vzpomínají pamětníci na začátky vysílání, přerušované poruchami. Na obrazovkách se na dlouhé minuty objevoval nápis Porucha není na vašem přijímači. To aby netrpěliví kutilové nezačali aparáty opravovat. Příčina poruch byla podle Richtera nejen ve studiu, ale i na vysílačích. Do vysílání se dostal jiný signál, vliv mělo počasí. Doma zase trpěl příjem odrazy signálu od různých překážek, bariéru vytvářely stavby paneláků. Protože byly elektronkové televize citlivé na synchronizaci příjmu, měly ovladače na zklidnění obrazu. V domácnostech nebyl kolem prvních televizí nikdy klid.
Ačkoliv se Jihočeši mohli už od začátku chlubit druhým programem v podobě rakouského vysílání, ikonou pro ně zůstává vysílač na Kleti. V srpnu 1968 z něj dokonce vysílal jako z posledního neokupovaného místa štáb Československé televize. Přenosový vůz tam skončil 24. srpna, tři dny po začátku invaze vojsk Varšavské smlouvy.

Satelity „zdobí“ skoro každé okno

Televizní obraz funguje pomocí optického klamu. Vytváří dojem pohybu pomocí rychle se měnících snímků. Nikomu to nevadí. S příchodem digitalizace nastal v Budějovicích satelitní boom. Paraboly se stávají novým koloritem měst i vesnic. „Některé svody ze společných antén nevyhovují digitálu. Pokud se obyvatelé domu nedohodnou na zaplacení nového svodu, řeší to individuálně. Třeba satelitní anténou u každého bytu,“ dodává majitel budějovické firmy na zavádění antén Václav Jaksch.