Výstava Pražská panelová sídliště odhalí neznámé plány

Dosud nezveřejněné plány a fotografie převážně z archivu Útvaru rozvoje hlavního města Prahy představí výstava Pražská panelová sídliště (Prague Panel Housing Estates), která se bude konat 31. května až 16. září na Staroměstské radnici. „Dominantním exponátem výstavy je model Jihozápadního Města v jeho nerealizované podobě z roku 1980 s trojicí netypicky tvarovaných Slunečních domů, energeticky úsporných výškových obytných budov s obchodní podnoží využívající sluneční energii,“ uvedl pořádající útvar.

Význam pražských sídlišť podtrhuje skutečnost, že zabírají šest procent rozlohy města, ale je v nich na 200 000 bytů, které tvoří 40 % bytového fondu města. Na sídlištích žije 470 00 Pražanů, první pražský panelový dům je z roku 1955 a stojí v Ďáblicích.

Výstava v Sále architektů zmapuje na vybraných pražských sídlištích (Solidarita, Červený Vrch, Petřiny, Malešice, Prosek, Invalidovna, Jižní a Jihozápadní Město) vývoj od počátků využívání prefabrikovaných prvků na přelomu 40. a 50. let až po 80. léta minulého století. Důležitou součástí výstavy je prezentace experimentální výstavby v 60. letech i budování sídlištních celků v obrovském měřítku na „zelené louce“ v 70. letech. „Současná problematika regenerace sídlišť je v závěru pouze naznačena, jen toto téma by svým rozsahem vystačilo na samostatnou výstavu,“ dodávají organizátoři.

Akce je doplněna o databázi výtvarného umění ve veřejném prostoru 70. a 80. let v Praze, kterou systematicky zpracovává umělecká skupina Vetřelci a volavky a v doprovodném programu uvede 13. června. Ve středu 15. srpna proběhne komentovaná prohlídka výstavy s Martinou Flekačovou a 5. září se uskuteční procházka po Jihozápadním Městě. O týden později se návštěvníci seznámí s přednáškou Mýty o životě na sídlištích. Rezervace na info@salarchitektu.cz, program bude průběžně doplňován a aktualizován na www.salarchitektu.cz.