Warcraft pobaví velké i malé děti

Jedna z nejslavnějších počítačových her světa se dostává na filmové plátno

Jedna z nejslavnějších počítačových her světa se dostává na filmové plátno Zdroj: cinemart

Jedna z nejslavnějších počítačových her světa se dostává na filmové plátno. Scenárista a režisér Duncan Jones z ní vykutal moc pěknou pohádku.

Prohlásit, že počítačovým hrám se na filmových plátnech zatím příliš nedaří, je ohromný eufemismus. Pokusy dostat do kin slavné herní série vždy dopadly tragicky z filmového i komerčního hlediska. Sázka na Warcraft, kterou společně udělala studia Legendary a Universal, tak byla velmi nejistá, přestože jde o celosvětový herní fenomén. Navíc kočírování velkolepého světa se ujal skvělý, ale vlastně nezávislý filmař Duncan Jones (syn Davida Bowieho, který natočil netradiční filmy Měsíc a Zdrojový kód). Zda snímek uspěje komerčně, nelze odhadnout. Ale filmově je velmi zdařilý.

Svět Warcraftu je pestrý, bohatý a pobíhá po něm spousta civilizací. To by svádělo k filmu, v němž se nic moc neděje, ale představí se životy jednotlivých království. Jones se touto dnes populární, ale filmově špatnou cestou naštěstí nevydal. Namísto toho vytvořil svébytnou pohádku o střetu dvou civilizací, v níž najdeme typicky pohádkové postavy. Je tu král-sympaťák, který spojuje mnohá království, několik hrdinů, kteří si toto označení zaslouží (a dost je to bolí) a samozřejmě hned několik záporáků, kteří se snaží dobrý svět zničit.

K tomu připočtěme téměř dokonalý konflikt pro jednu ženskou hrdinku v samém závěru, který otevírá prostor pro další díly. Co víc si od pohádky přát? Je tu drama, napětí, sympatičtí hrdinové. Přesto Warcraft nemusí uspět, jak naznačuje komerční výkon několika pohádek z posledních let (Jack a obři, Mocný vládce Oz), a naopak úspěch vyprázdněných komiksovek bez dramatického oblouku (Avengers 2).

Warcraft pak je významný také z jiného hlediska. Je dalším pokusem o zcela novou sérii, kterých je nyní v Hollywoodu pohříchu málo. Podle nejnovějších čísel však staré značky již nevábí tolik jako dříve a velká studia musí propalovat stále větší rozpočty na ne zcela jasné hity. Divácký důsledek je ale příjemný.

Po sledování desítek postav, které již znáte a jež už nemají čím překvapit (Batman, Superman, X-Meni, marvelovský vesmír), tu jsou konečně charaktery, o nichž nevíme zhola nic. A je příjemné sledovat, jak se snaží zaujmout, získat přízeň a dojmout. V tom je Warcraft asi vůbec nejsilnější.

Warcraft
(pohádka, USA, 123 minut)
Režie: Duncan Jones
Hrají: Ben Foster, Travis Fimmel, Dominic Cooper, Paula Patton
Hodnocení: 80 %