Z Mošnova blíž do světa

Z ostravského letiště se odteď létá i tam, kam to dřív nešlo.

Na dovolenou letecky jedině z Prahy? To už neplatí. Letecká společnost CCA nabízí turistům pohodlný odlet i z Mošnova. „Jsme tady doma,“ vysvětluje Lubomír Vavroš, generální ředitel Central Charter Airlines, proč jeho firma jako první typicky charterová společnost zakotvila na letišti Leoše Janáčka. „Létáme tradiční dovolenkové destinace asi pro patnáct cestovních kanceláří, převedším z Moravy. S tím jsme do toho šli – pro pražské firmy byla Ostrava vždy na druhém místě, některé destinace se létaly jen z Prahy.“
Společnost je stoprocentně česká firma, která má padesát zaměstnanců. Piloty, stevardky, pracovníky obchodu, údržby, pozemního provozu. „Pokud to jde, zaměstnáváme místní. Ale letectví vyžaduje hodně specifické profese, třeba piloty, letecké mechaniky. Máme tu i odborníky z Rakouska, ze Slovenska,“ říká Vavroš.
CCA létá se třemi Boeingy 737, na jejichž palubu se vejde 148 pasažérů. Firma je součástí holdingu CCG, zbylé sesterské společnosti nabízejí pravidelné linky, leteckou údržbu, zásobování a výuku létání.