Za nákupy a lyžováním do Andorry

Andorra, ilustrační foto

Andorra, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Jeden z nejmenších států světa láká své návštěvníky na skvělé lyžování a na nákupy za velmi výhodné ceny.

Andorrské knížectví se rozprostírá v jihozápadní Evropě na pomezí Francie a Španělska. Obklopeno masívními horskými hřebeny Pyrenejského pohoří zabírá plochu pouhých 468 km2, čímž se řadí mezi nejmenší státy světa. Na mapě se proto tento ministát snadno přehlédne, což by mohlo být ke škodě všem milovníkům lyžování a levných nákupů.

Na vlak i letadlo zapomeňte

Pokud se chcete vypravit do Andorry, tak vám nezbývá nic jiného, než cestovat autem či autobusem. Vlakové nádraží nebo státní letiště byste zde hledali marně. Nejlepší spojení je proto letecky do Barcelony a následná tříhodinová cesta autobusem do andorrského hlavního města Andorra la Vella. Pokud hodláte navštívit tuto zemi autem, připravte se na krkolomné horské silnice s ostrými zatáčkami a prudkým klesáním či stoupáním.

Andorra, ilustrační fotoAndorra, ilustrační foto

Před cestou si nezapomeňte doma platný cestovní pas, jelikož Andorra není členem Evropské unie a na hraničních přechodech se tak setkáte s klasickou celní kontrolou. Přestože se nejedná o členský stát EU, platí se zde eurem. Nejrozšířenějším jazykem je katalánština, ale stejně tak dobře se zde domluvíte francouzsky či portugalsky.

S nákupem to nepřehnat

Podobně jako jezdí Češi za nákupy do Polska, jezdí Francouzi a Španělé do Andorry. Každý víkend je tak tato malá zemička zaplavena automobily koupěchtivých turistů, které musí regulovat dopravní policisté. Zboží je zde díky bezcelnímu prodeji levnější o polovinu jejich domácí ceny, někdy i levněji. Levný je zde především alkohol, cigarety, parfémy či šperky. Levně se tu ale dají koupit také potraviny, sportovní oblečení nebo elektronika. Vše kvalitní a značkové.

Andorra, ilustrační fotoAndorra, ilustrační foto

Není proto divu, že vývoz zboží ze země je omezen jen na určité množství, za jehož překročení můžete na celnici inkasovat tučnou pokutu a následně o zakoupené zboží přijít. Namátkové kontroly se dělají nejen na hranicích Andorry, ale dokonce i dále od hranic ve vnitrozemí Francie. Přes to všechno se i tak najde málokdo, kdo předepsané množství dodrží. Zvláště pašerákům, na které jsou celníci zaměřeni především, se podobný risk velmi vyplácí.

Lyžařský ráj

Andorra je však známá nejen svojí nákupní turistikou, ale také známými a hojně navštěvovanými lyžařskými středisky. Nejznámější z nich je asi Grandvalira, což je obrovský komplex šesti lyžařských oblastí navzájem propojených nejmodernější sítí lyžařských lanovek a vleků, na kterých platí jen jediný skipas.

Andorra, ilustrační fotoAndorra, ilustrační foto

Celkem zde naleznete až 200 km perfektně udržovaných sjezdovek a několik speciálních parků pro snowboardisty. Fronty na vleky či lanovky jsou minimální a skipasy jsou za velmi rozumné ceny. Co více si přát.

Andorra, ilustrační fotoAndorra, ilustrační foto