Za obchodem kolem světa

Josef Engliš kontroluje letouny Zlín při leteckém dni v Otrokovicích

Josef Engliš kontroluje letouny Zlín při leteckém dni v Otrokovicích Zdroj: archiv PEPR Consulting

Vynikající kniha vychází u příležitosti padesátého výročí úmrtí J. A. Bati a návratu letounu Lockheed Electra do České republiky.

Osobnost Jana Antonína Bati nepřestává fascinovat ani padesát let po jeho úmrtí. Dokládá to mimořádná kniha Josefa a Petra Englišů Letadlem kolem světa. Ta popisuje archaickou, ale příjemnou češtinou z dob první republiky Baťovu cestu letounem Lockheed Electra za poznáním nových míst, kde by jeho firma mohla otevřít nové továrny a uzavřít obchodní kontrakty.

Letecký technik Josef Engliš v palubním deníku pečlivě líčí den za dnem všechna přistání, technický stav letadla, podmínky na letištích a v hangárech. Jeho vnuk Petr Engliš, jenž z dědových poznámek a deníků knihu sestavil, ponechává text v nezměněné podobě. Vše pak doplňují glosy doktora Waltera Rechta, který jako lékař výpravu doprovázel. Odvážná obchodní cesta měřila 34 202 kilometrů a Lockheed Electra byla tehdy letadlem nejmodernějšího typu.

Kniha přináší někdejší obraz světových metropolí a také dává nahlédnout do myslí významných mužů své doby či do podnikatelských vizí J. A. Bati. Ten svými aktivitami šířil dobré jméno Československa jako solidního ekonomického partnera. „Buď uvolníme mezinárodní výměnu zboží a potlačíme tak nadvýrobu bídy, nebo začne mezinárodní výměna šrapnelů, která má na konci bídu a rozvrat ještě větší.

Letadlem kolem světaLetadlem kolem světa

Někde je chyba - mnoho chyb. Každý člověk mající zodpovědnost by se měl vynasnažit, aby odstranil chyby a překážky ve světové spolupráci alespoň ve svém oboru,“ komentoval účel své cesty vizionář Baťa.

Autor popisuje i období poválečné, kdy po roce 1945 došlo k osudovým zlomům jak pro firmu Baťa, tak pro Josefa Engliše. I jeho další život se odvíjel podle změn, které v rychlém sledu přinášela nová doba. Prostor dostane také nejnovější osud slavného letounu, který prozatím letos uzavřel miliardář Ivo Lukačevič. Eletra dosedla 28. května 2015 na pražské letiště Točná, kde by mělo vzniknout letecké muzeum s provozuschopnými historickými letadly.

Graficky výtečně připravená kniha je krásná i jako samotný artefakt a potěší nejen fandy letectví či obdivovatele slavného podnikatele.

Josef Engliš, Petr Engliš: Letadlem kolem světa
Nakladatelství: Atelier IM Luhačovice, 2015
Hodnocení: 100 %