Začíná fotbalové Euro, vynese přes miliardu eur

Euro, fotbal

Euro, fotbal Zdroj: profimedia.cz

Arena Lviv ve Lvově (Ukrajina)
Arena Lviv ve Lvově (Ukrajina)
Stadion Metalistu v Charkově (Ukrajina)
Stadion Metalistu v Charkově (Ukrajina)
Stadion Šachťaru Doněck (Ukrajina)
15
Fotogalerie
Fotbalové mistrovství Evropy, které dnes startuje v Polsku a na Ukrajině, se stává stále lukrativnějším podnikem. Evropská fotbalová asociace (UEFA) totiž opět navýšila odměny pro účastníky turnaje. Týmy si mezi sebe rozdělí 196 milionů eur, což je o 12 milionů eur více, než si mužstva odvezla před čtyřmi lety.

Evropská fotbalová asociace (UEFA) opět navýšila odměny pro účastníky turnaje. Týmy si mezi sebe rozdělí 196 milionů eur, což je o 12 milionů eur více, než si mužstva odvezla před čtyřmi lety. Pokud některý z týmů vyhraje mistrovství Evropy a zároveň projde turnajem bez jediné porážky, získá 23,5 milionu eur. UEFA ale finančně ohodnotí i ty celky, kterým se nebude dařit. Princip odměňování je totiž podobný jako v Lize mistrů.

Podívejte se, kde se bude Euro hrát:

Znamená to, že každý ze 16 týmů, které si na závěrečném turnaji zahrají, dostane finanční prémii jen za samotnou účast. Výši této odměny stanovila UEFA na osm milionů eur. Znamená to, že i český tým má už teď tuto sumu jistou. Další peníze si ale může stejně jako ostatních 15 celků vydělat výsledky na hřišti. V základní skupině je ohodnoceno každé vítězství dalším milionem eur, za remízu je polovina. Každý tým čekají v základní skupině tři zápasy.

EURO 2012 online: Kde sledovat fotbal na internetu?

Další prémii rozdělí UEFA postupujícím ze skupiny. Za vítězství ve čtvrtfinále je odměna dva miliony eur, za postup do finále tři miliony eur. Poražený finalista dostane 4,5 milionu eur a vítěz si přijde na 7,5 milionu eur.

Novinkou letošního šampionátu je fakt, že UEFA finančně ohodnotí také týmy, které v základní skupině skončí na třetím místě. Tato mužstva dostanou milion eur. UEFA zdůvodnila rozhodnutí tím, že chce udržet soutěživost a nasazení po celou dobu základních skupin, tedy i v případě, že se o dvou postupujících rozhodne již dříve a zbývajícím dvěma mužstvům pak už „o nic nejde“. Motivací pro ně tedy od letošního roku je finanční prémie za třetí místo ve skupině.

UEFA si mohla další zvýšení finančních odměn dovolit, protože se jí neustále zvyšují zisky. Asociace očekává, že EURO 2012 vynese 1,3 miliardy eur, což bude nejvíce v historii turnaje. Ještě před 20 lety přitom evropský fotbalový šampionát přinesl zisk „jen“ 41 milionů eur.

Zisky UEFA z evropských šampionátuZisky UEFA z evropských šampionátu

Většinu příjmů získává UEFA z prodeje televizních a vysílacích práv. Na částce 1,3 miliardy eur se tento zdroj podílí 62 procenty. Nejmenším zdrojem příjmů je pro UEFA prodej vstupenek, který tvoří jen devět procent celkových příjmů. Téměř polovinu zisku UEFA použije na další rozvoj fotbalu, což spočívá v tom, že ho rozdělí mezi 53 členských asociací. Každá z nich se může těšit na 9,4 milionu eur.