Zelenkova Americká noc obtížená historií

Ztraceni v Mnichově

Ztraceni v Mnichově Zdroj: falcon

Petr Zelenka se v novince vrací ke svým slavným snímkům Mňága Happy End a Rok ďábla a znovu mísí realitu s fikcí.

První půl hodiny novinky Petra Zelenky Ztraceni v Mnichově vypadá jako film o problematickém novináři. Ten unese papouška, kterého kdysi vlastnil francouzský ministr zahraničí Eduard Daladier a který si stále pamatuje, jako jeho páníček měl rád Hitlera a nesnášel Čechy při podpisu mnichovské dohody.

V okamžiku, kdy tento příběh ztratí náboj, vše se rázem změní v Zelenkovu variaci na Americkou noc. Tedy slavný snímek jiného Francouze, Françoise Truffauta, o natáčení.

Po dalších 40 minutách se opět na krátko vrátí mnichovské téma, ve stylu Českého století „vše bylo trochu jinak“. Zelenka měl vždycky rád mystifikační díla, od debutu Mňága Happy End přes Rok ďábla a Karamazovy. Tentokrát chce svou hrou na druhou, velmi umně nastrojenou směsí reality s fikcí, znejistit a donutit ke zpochybnění zažitých zdání i mýtů. Jedním z nich je skutečná mnichovská dohoda, druhým fiktivní pověst o skvělém, tragicky nedokončeném filmu s papouškem, který Zelenka rozebírá většinu času v zákulisní absurdní komedie zesměšňující české filmařské poměry.

Problém nastává pro diváky, kteří si užívali víc první část a těšili se na důmyslné propojení událostí podzimu 1938 se současností. Část „filmu o filmu“ je zábavnější o něco méně a snaha pospojovat ji s mýtem o mnichovské zradě v ní spíš ruší. Mnichovské události jsou okomentovány sice neobvykle a kontroverzně, ovšem jen stručně a zjednodušeně.

Vliv mnichovské dohody na českou povahu je téma komplexnější, Ztraceni v Mnichově se i přes svůj název o ně jen otřou, místo aby rozproudili debatu.

Chtěné paralely mezi zakaleným náhledem na Mnichov a zakaleným náhledem na film nepohodlně drhnou a zatěžují jinak originální, dobře zahranou a často duchaplnou komedii o filmařině nedořečeností a nedotažeností. Z rozboru české povahy a jejích tendencí k rychlým soudům a zbavování se viny zůstaly alespoň trefné jízlivé poznámky.

Ztraceni v Mnichově
(mystifikační komedie, Česká republika, 107 minut)
Režie: Petr Zelenka
Hrají: Martin Myšička, Tomáš Bambušek, Vladimír Škultéty, Stanislas Pierret
Hodnocení: 60 %